„Stațiunea-fantomă“ din România, asemănată deseori cu Cernobîl. „S-a închis tot. De prin 2010 încoace a început bătaia de joc”

Vidra, din județul Vâlcea, situată între Munții Lotrului, Latoriţei şi Parâng, ar fi avut șansa de a deveni una dintre cele mai apreciate și frumoase stațiuni turistice din România, dacă ar fi fost exploatată corespunzător. Cei mai mulți români își amintesc că în perioada comunistă această stațiune montană a fost un loc preferat pentru petrecerea timpului liber și odihnă, dar și pentru tratarea bolilor.

Vidra-Voineasa, staţiunea-fantomă din cel mai frumos loc al României
Vidra-Voineasa, staţiunea-fantomă din cel mai frumos loc al României

Stațiunea Vidra a fost una cu un puternic interes național, acum fiind parte a stațiunii montane Voineasa, un alt loc important pentru România, dar care are doar câteva cabane și pensiuni ridicate. Chiar și așa, zona zace părăsită, în cea mai mare parte a sa.

Voineasa (Vâlcea) are mai bine de o jumătate de mileniu de atestare documentară, încă de pe vremea lui Neagoe Basarab. Stațiunile din Munții Lotrului, Voineasa și Vidra, care au aceeași administrare teritorială, au început să ia naștere după ce, în anii ’60 , în pitoreasca așezare pastorală și-au făcut apariția primii muncitori trimiși „să transforme în lumină apele năvalnice ale Lotrului“. Astfel consemnau scrierile vremii, făcând referire la cea mai importantă amenajare energetică de pe un râu interior al României.

Ciunget este și astăzi cea mai mare centrală hidroelectrică subterană a țării, iar în lipsa amenajării hidroenergetică a Lotrului, nu s-ar fi pornit activitatea turistică în infrastructura care a servit ca organizare șantierelor hidrotehnice.

În această zonă din județul Vâlcea au fost, la propriu, mutați munții din loc, fiind clădite galerii subterane pe sute de kilometri, trasate șosele printre stânci, lacuri și baraje de acumulare, natura fiind modelată de om într-un mod uimitor.

„Staţiunea-fantomă” din cel mai frumos loc al României

Contrar așteptărilor, primele facilități turistice au apărut mai întâi în Vidra (cota 1.300 metri) și mai apoi la Voineasa (cota 600-800 metri). Deși în circuitul turistic apăreau doar 100 de locuri de cazare în 1981, 7 ani mai târziu se vorbea despre o capacitate de 1.800 de locuri: un hotel cu șase etaje, trei minihoteluri și cinci vile la Vidra (680 de locuri), precum și șase hoteluri mari și 14 vile unifamiliale (peste 1.000 de locuri, la care se mai adăugau și alte 500 în pensiunile agroturistice).

Acest lucru arată că turismul s-a dezvoltat enorm în regiune într-o perioadă relativ scurtă de timp. Înainte de 1989, Voineasa a găzduit conferințe științifice, culturale și sportive de importanță internațională.

Astăzi, însă, niciunul dintre minunatele centre turistice dăruite de sindicate după Revoluție nu este operațional. La sfârșitul anului trecut, în 2023, ultima și cea mai mare unitate de cazare care a aparținut pe vremuri statului, Hotelul Lotru din Voineasa, a fost închisă. În ultimii ani, de altfel, acesta a funcționat doar sezonier, în regim închis, prin Casa de Pensii.

Același lucru s-a întâmplat și în Vidra-Voineasa, descrisă de mulți turiști ca o „stațiune-fantomă" și comparată adesea cu Cernobîl.

Pe Lacul Vidra, în anii de glorie, s-a antrenat și a cantonat vară de vară Lotul național olimpic de caiac-canoe, în frunte cu marele canotor Ivan Patzaichin, multiplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice. Pe malul acestui lac, Ceaușescu a dorit să dezvolte o stațiune care să găzduiască Jocurile Olimpice de Iarnă. Din păcate, tot ce s-a demarat a rămas înghețat după 1989. Dacă planurile ar fi mers mai departe, Vidra ar fi avut mari șanse să devină cea mai frumoasă stațiune din România.

„De prin 2010 încoace a început bătaia de joc”

S-a închis tot. Nici vilele din Voineasa sau Vidra, care mai erau funcționale, nu mai sunt deschise. De prin 2010 încoace a început bătaia de joc. Reușiseră la Lotru să modernizeze 24 dintre camere, să le aducă la standard de trei stele, și pe acelea le-au demontat“, a recunoscut primarul din Voineasa, Gabriel Năstăsescu, pentru Adevărul.ro.

Au fost lăsate în paragină chiar și pârtia de schi și telescaunul din zona vilelor de la Vidra. „Noi, ca administrație, nu avem nicio putere, pentru că este vorba despre patrimoniul sindical și legislația pe care nimeni nu vrea să o schimbe. Am adus toate televiziunile, nu se leagă nimic... Am anunțat autoritățile județului – Prefectura și Consiliul Județean – despre închiderea lor (n.r. – a unităților de cazare cu 1800 de locuri)... Singura pârghie pe care o avem la îndemână este doar să-i taxăm cu 500% la impozit, pentru că le lasă în paragină... Au fost de acord să plătească“, a mai precizat primarul stațiunii.

Voineasa (Vâlcea), de pe Valea Lotrului, este una dintre cele mai mari localități din România ca întindere: locul cinci la nivel național, cu aproximativ 461 km², cea mai mare parte fiind ocupată de masivele muntoase. Vidra și Obârșia Lotrului aparțin de asemenea tot de Voineasa.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
neurochirurgul vlad ciurea jpeg
bloc apartamente FOTO Shutterstock jpg
venus de draguseni jpg
Pothi kalymnos jpg
image png
bancomat jpeg
acoperis luat de vant craiova foto via gds.ro
judetul constanta jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net