Peștera cu Oase, una dintre cele mai misterioase și interesante experiențe din România

Ultima actualizare:

Peștera cu Oase se află într-un peisaj divin din Maramureș și este fără doar și poate una dintre cele mai interesante dovezi ale vieții preistorice. Este locul unde au fost făcute descoperiri remarcabile. De aici au fost aduse la suprafață oase care atestă locuirea sa de către oamenii primitivi, dar și ale unui animal considerat legendar: ursul de cavernă (Ursus Spelaeus). Se spune că în Peștera cu Oase au fost găsite rămășițele celui mai vechi om din Europa.

Casa lui Pintea

image

În satul Poiana Botizii, Peștera cu Oase se întinde pe versantul unei văi pitorești. Astăzi este o arie protejată de importanță națională, fiind declarată monument al naturii și rezervație naturală de tip speologic.

Peștera, care impresionează prin diversitatea formațiunilor și prin bogăția sa speologică, se află într-un cadru natural spectaculos, iar drumul nu este nici lung și nici greu, odată ce ai intrat în satul Poiana Botizii.

Peștera se află la altitudinea de 285 m, are o dezvoltare de 40 metri și o singură intrare.

Peștera cu Oase din Poiana Botizii, Maramureș. Sursă foto: Portal SM
Peștera cu Oase din Poiana Botizii, Maramureș. Sursă foto: Portal SM

Peştera cu Oase a fost cunoscută localnicilor încă de la sfârşitul secolului al XVII-lea. Ei o numeau „Peştera Casa Pintii” sau „Peştera lui Pintea Viteazul”. Legenda spune că în peşteră s-au ascuns haiducii lui Pintea Viteazul (1670-1703).

După un drum de dificultate medie, dar în răcoarea pădurii, se ajunge la singura intrare în Peșteră.

Încă de la primii pași dai de mister. În peșteră, apa a săpat piatra în așa fel încat a făcut forme de poți jura ca sunt schelete umane.

Oasele unui animal dispărut și ale oamenilor preistorici

Primele cercetări ale cavernei s-au făcut în anul 1862 când geologul austriac Franz Posepny a descoperit aici fosilele Ursului de Caverna (Ursus Spaeleus), care a trăit în peşteră în perioada glaciară, dar și ale unor ierbivore.

Ursus Spelaeus Sursa FOTO Wikipedia
Ursus Spelaeus Sursa FOTO Wikipedia

Locul, denumit ulterior Peştera cu Oase a făcut subiectul primei lucrări de speologie referitoare la o peşteră din judeţul Maramureş.

„Am amintiri de-atunci care mi-au marcat existența. Principalul scop a fost explorarea și recartarea Peșterii cu Oase. Ea se află la intrarea în localitate, pe malul stâng al văii, spre Vârful Pietrei Pintii”, spune Alec Portase, membru simpatizant al clubului, un jurnalist pensionar acum.

„Descoperirile arheologice arată că peștera a fost locuită și de oameni primitivi. Peștera are o dezvoltare de 40 de metri, o săritoare, denivelare de 7,7 metri, galerii, una înaltă de 6 metri, o ultimă sală lungă de 5 metri și înaltă de 1,5 metri. Pereții sunt cu funingine, evident, de la foc”, mai arată el, potrivit Adevărul.

Scheletul unui urs de cavernă, găsit în Peștera Urșilor Sursa FOTO Wikipedia
Scheletul unui urs de cavernă, găsit în Peștera Urșilor Sursa FOTO Wikipedia

Încrustată în peisajul fermecător al Maramureșului, Peștera cu Oase din satul Poiana Botizii reprezintă una dintre cele mai interesante destinații pentru cei pasionați de natură și istorie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Vinerea Mare, cea mai neagră zi a creștinismului  Ce semnificație are Prohodul Domnului jpeg
image
image
image
image
image
image
document pentru pensie jpg
landscape 5344246 1280 jpg
vinerea mare 2024 jpg
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net