Cheia casei viitorului va fi o aplicație pe telefon

Ultima actualizare:

A fost o vreme în care încuietorile se făceau din metal, să fie dure și să fie greu de spart. Vine o vreme în care încuietorile vor fi făcute din cod. Lungi șiruri de 0110101, care „comunică“ perfect cu telefonul, tableta, ceasul inteligent de la mână sau vreun cip din corpul tău. Acesta e viitorul tehnologizării a tot, iar astăzi eu voi detalia „deșteptarea“ încuietorilor.

Întâi, a fost un bolovan pus în gura peșterii ca să nu intre ursul, vântul sau ploaia. Apoi, a apărut bușteanul pus în dosul ușii sprijinit pe două „urechi“ în perete. Mai nou, avem cheile din metal cu tot felul de modele sfredelite în ele, astfel încât hoțul să nu mai intre în casă. Încuietoarea s-a schimbat cel mai puțin, dar asta nu mai poate continua.

Despre așa numitele „smart locks“ nu e mult de știut. Dacă îți adori telefonul, poate ceasul inteligent sau tableta atât de mult cât să nu le lași prea departe de tine, atunci vei adora încuietoarea de care doar te apropii și ușa s-a deschis. Pe scurt, telefonul, printr-o aplicație, transmite încuietorii să permită deschiderea ușii, iar totul este securizat între tine utilizator, gadgetul prins de ușă și rețeaua WiFi la care se conectează cele două dispozitive. Eventual, comunică și prin Bluetooth LE (low energy). Ușa se închide automat în ușa ta, astfel încât să nu te întrebi dacă ai uitat s-o încui.

O yală digitală este independentă de platformă – poți avea Android, iOS, Windows Phone sau orice mai apare în viitor -, dar va fi dependentă de un intermediar, în prezent rolul fiind „jucat“ de aplicație. Piața asta nu duce lipsă de idei și de producători. Unii dintre cei mai cunoscuți sunt Apigy cu Lockitron, August cu August Smart Lock sau Goji cu Goji Smart Lock. Mai nou, am scris și noi despre Genie, un produs mai puțin cunoscut care funcționează la fel.

Cât de sigură este o încuietoare inteligentă?

Este o întrebare îndreptățită cea de mai sus, dar niciodată nu va primi răspunsul: este absolut sigură. Nu există așa. Cine vrea să spargă și să fure va trece de orice sistem, fie inteligent, fie clasic. Totuși, „smart locks“ aduc un plus de siguranță. Spre exemplu, mai probabil îți uiți cheile acasă, în ușă, la birou sau în mașină decât telefonul. Odată cu ceasul inteligent, va fi mai mereu un gadget „de comunicare“ legat de tine.

Multe încuietori îți permiti să le deschizi și cu cheia, dacă n-ai dispozitivul electronic sau dacă nu mai are energie. Este o măsură provizorie până când nu ne vom mai îngrijora cu privire la autonomia dispozitivelor, dar una necesară.

Revin însă la întrebarea de mai sus. Tehnologii noi se vor mai inventa cu greu, iar încuietoarea inteligentă nu este nicidecum o revoluție. Nu aduce o ușă mai bine închis, mai serios ferecată de hoți, cât aduce comoditate în viețile noastre. Nu mai „sapi“ după chei în geantă, nu mai lași pungile din mână doar ca să deschizi ușa. Te apropii de apartament, te „simte“ și îți descuie ușa. „Am telefonul asupra mea, astfel că intru fără probleme în casă. Nu mai sunt niciodată încuiată pe dinafară“, a spus pentru „The New York Times“ un utilizator al unei astfel de încuietori.

Nici smartphone-urile nu ne-au adus lucruri esențiale în viețile noastre, doar servicii la o atingere de ecran: hărți, telefonie mobile, cameră foto și video cu megapixeli din plin și un browser foarte bun pentru Internet.

Videoclipul de prezentate pentru Lockitron, una dintre încuietorile populare

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle  sursa   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Cartofi dulci  jpg
vreme jpg
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
netflix pixabay jpg
index webp
milky way 67504 1280 jpg
Eugen Ionescu stând la birou   portret alb negru GettyImages jpg
arable violets 4224439 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net