Supa de post care era preferata lui Mihail Sadoveanu. Ușor de făcut, gustoasă și hrănitoare

Mihail Sadoveanu, unul dintre cei mai mari scriitori români, era cunoscut nu doar pentru operele sale literare impresionante, dar și pentru dragostea sa față de tradițiile și obiceiurile românești, inclusiv în ceea ce privește mesele. Printre preferințele sale culinare se număra o supă simplă, dar plină de savoare – o supă de post, cu legume și aromă deosebită, care reunește în ea toate elementele unei mese hrănitoare și sănătoase.

Mihail Sadoveanu adora supa de legume. Foto: arhiva.
Mihail Sadoveanu adora supa de legume. Foto: arhiva.

Această supă de post, apreciată de Sadoveanu, nu doar că este ușor de preparat, dar este și plină de nutrienți esențiali, perfectă pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să adopte o dietă mai echilibrată. Deși rețetele pot varia în funcție de regiune, iată o variantă simplă și gustoasă, care ar fi pe placul marelui scriitor.

Ce ingrediente sunt necesare pentru această rețetă

Iată ce ingrediente sunt necesare pentru această rețetă:

  • 2 morcovi medii
  • 1 țelină mică
  • 1 cartof
  • 1 ceapă mare
  • 1 roșie mare sau 2-3 linguri de pastă de roșii
  • 1,5 litri de apă
  • 2-3 linguri de ulei de măsline sau de floarea-soarelui
  • 1 frunză de dafin
  • Sare și piper după gust
  • Verdeață proaspătă (mărar, pătrunjel)
  • Opțional: 1 linguriță de oțet sau lămâie pentru a adăuga un strop de aciditate

Cum se prepară

  1. Morcovii, țelina și cartofii se curăță și se taie cuburi mici. Ceapa se curăță și se toacă mărunt, iar roșia se taie în bucăți mici sau se rade (dacă folosiți pastă de roșii, adăugați-o mai târziu).
  2. Într-o oală mare, puneți uleiul la încins și adăugați ceapa tocată. Lăsați-o să se înmoaie ușor, iar apoi adăugați morcovii, țelina și cartofii. Amestecați-le bine, pentru a se înmuia un pic în ulei și a elibera aromele.
  3. După câteva minute de călire, adăugați apa în oală și lăsați legumele să fiarbă la foc mediu. După ce începe să fiarbă, adăugați frunza de dafin și sare și piper după gust.
  4. După ce legumele sunt aproape fierte (în aproximativ 20-25 de minute), adăugați roșiile sau pasta de roșii și lăsați supa să fiarbă încă 10 minute. În această etapă, dacă doriți o aciditate subtilă, puteți adăuga o linguriță de oțet sau zeamă de lămâie.
  5. După ce legumele s-au fiert complet și supa are o culoare frumoasă, opriți focul și lăsați supa să se răcească puțin. Adăugați verdeața proaspătă tocată, iar dacă doriți, mai adăugați sare sau piper, în funcție de gust.

Această supă de post este perfectă pentru orice moment al zilei, fiind atât ușor de preparat, cât și plină de vitamine și minerale. De asemenea, poate fi adaptată în funcție de preferințele fiecărei persoane, adăugând diverse legume sau condimente.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Muscaturi de tantari  jpg
apa, hidratare jpg
Accident vascular cerebral, shutterstock jpg
treatment 4099432 1280 jpg
plante baie istock jpg
romani italia webp
turista america piata in romania webp
Melania Trump, Georgiana Pascu, foto Shutterstock, Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net