Cimitirul cu o vechime de peste 2.000 de ani descoperit în Europa. Ce secrete sunt ascunse sub pământ

În Norvegia, lângă Fredrikstad, la aproximativ 80 de kilometri sud de Oslo, aproape de granița cu Suedia, a fost descoperit un cimitir pentru copii, cu mai bine de 30 de morminte ce datează din Epoca Bronzului și din Epoca Fierului. Cimmitului are o vechime mai mare de 2000 de ani.

Cimitirul cu o vechime de peste 2.000 de ani descoperit în Europa / foto: Pixabay
Cimitirul cu o vechime de peste 2.000 de ani descoperit în Europa / foto: Pixabay

Potrivit Muzeului de Istorie Culturală, cimitirul găsit în timpul unei săpături în municipalitatea Fredrikstad în 2023 este unic în Europa. Arheologii au descoperit, după ce au fost efectuate lucrări de curățare a gazonului, peste 40 de formațiuni de piatră situate la 5-10 centimetri sub suprafață.

Investigațiile ulterioare au dezvăluit oase arse și cioburi de ceramică sub aceste pietre. Acum, o nouă analiză arată că aproape toate mormintele erau ale unor copii care au murit între 800 și 200 î.Hr. Majoritatea au fost sugari, iar alții aveau între trei și șase ani.

„Fiecare piatră provenea dintr-un loc diferit și era așezată cu precizie ”

Au zăcut aici ca un secret până când le-am găsit noi. Am descoperit una după alta și am ajuns să avem 41 de formațiuni de piatră rotunde (...) Datele arată că locul de înmormântare a fost folosit pe o perioadă lungă de timp, așa că nu ar fi putut muri toți în același dezastru natural sau focar de boală sau epidemie”, a declarat arheologul muzeului Guro Fossum pentru Science Norway.  

De asemenea, mormintele au fost meticulos lucrate. „Fiecare piatră provenea dintr-un loc diferit și era așezată cu precizie în formațiune. Ne-am întrebat cine a depus atât de mult efort”, a mai spus expertul.

O astfel de concentrare de morminte străvechi ale unor copii este unică în Europa. În curând, Muzeul de Istorie din capitala Norvegiei Oslo va deschide o expoziție intitulată În memoria copiilor, iar o formațiune de piatră de la unul dintre mormintele copiilor se va număra printre obiectele expuse.

Analizele fragmentelor de ceramică ne pot spune multe. Nu se pare că toate vasele erau recipiente pentru oase arse; unele au fost plasate între morminte și suntem foarte curioși de ce se afla în interiorul lor”, a adăugat Fossum.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
planseul de la unirii jpg
shutterstock 1195754011 scaled jpg
Captură de ecran din 2024 09 19 la 12 02 07 png
inundatii (4) jpeg
1 student din 3 renunţă la facultate pentru că a ales greșit jpg
avion pexels jpg
image png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net