Cod Violet emis în Franța. Este foarte rar și anunță un pericol uriaș, iminent. Macron: „Stați acasă”

Ultima actualizare:

Este Cod Violet în Franța. Guvernul francez a instituit celula de criză în legătura cu situația foarte periculoasă din Insula Reunion. Zona este vizată de o furtună extremă pentru care experții au emis alertă de Cod Violet, cel mai înalt nivel, extrem de rar și care anunță un pericol uriaș, iminent, relatează AP.

image

Emmanuel Macron, apel către populație: „Strați acasă!”

Încă de duminică, autoritățile franceze i-au îndemnat pe locuitorii de pe insula franceza Reunion din Oceanul Indian să se adăpostească și să rămâne în case. Furtuna de intensitatea unui uragan a începu deja și va deveni extrem de puiternică luni după amiaza, au transmis experții.

Meteo France a emis o alertă cod violet de ciclon pentru furtuna, numită Belal, și a spus că este de așteptat să fie „foarte periculoasă”.

Fii atent, stai acasă”, a postat președintele francez Emmanuel Macron pe rețelele sociale.

Sub alerta violet nici serviciile nu au voie să iasă afară

Insula Réunion, departament al Franţei în Oceanul Indian, a fost plasată începând de luni dimineaţă sub cod violet, cel mai înalt nivel, din cauza sosirii iminente a unui ciclon de mare intensitate, numit Belal.

„O alertă violet intră în vigoare la ora 6:00 dimineaţa (04:00, ora României) - pericol iminent! Rămâneţi în casă şi fiţi informaţi! Nu ieşiţi afară sub nicio formă", a scris pe X prefectul insulei, Jérôme Filippini.

Sub alerta violet, nivel superior codului roşu, nici măcar serviciile de urgenţă nu au voie să iasă afară.

Premierul Gabriel Attal şi ministrul de interne Gérald Darmanin au vizitat celula de criză din Place Beauvau pentru a monitoriza evoluţia situaţiei din Réunion.

„Gândurile mele se îndreaptă către locuitorii din La Réunion, care au fost loviţi de un ciclon teribil. Mulţumesc tuturor funcţionarilor noştri publici care sunt la datorie pentru a-i proteja pe concetăţenii noştri", a scris noul şef al guvernului pe contul său X. "Naţiunea este solidară", a adăugat el.

Gérald Darmanin a făcut, de asemenea, un apel la cea mai mare prudenţă pe X, sfătuindu-i pe locuitorii din Réunion "să nu iasă, să nu călătorească".

Pe rețelele sociale au apărut fotografii din zona unde va lovi ciclonul.

Directorul interregional al Météo France, Céline Jauffret, a declarat pentru BFMTV că se aşteaptă ca condiţiile meteorologice să se înrăutăţească spre sfârşitul nopţii, deşi această prognoză ar putea să se schimbe în continuare.

„Ne aşteptăm ca vântul să ajungă la 200 km/h pe coastă şi la peste 250 km/h în zonele înalte", a adăugat ea, confirmând că "nivelul de ameninţare este foarte ridicat".

„În această luni, ochii noștri sunt cu toții către La Réunion, unde Cyclone Belal va lovi în această după-amiază. Începând cu ora 6 dimineața, va fi emisă cea mai mare avertizare de ciclon, Alertă Violet, care îndeamnă chiar și angajații serviciilor esențiale să stea acasă”, este mesajul care însoțește fotografiile.

Good morning all! On this Monday our eyes are all on La Réunion where #CycloneBelal is going to hit this afternoon. As from 6am the 🏝will be placed on highest cyclone warning, Alerte Violet, which urges even the employees of essential services to stay at home.Some pics... pic.twitter.com/ewbEBTiYO9

— aussenposten_rodrigues (@birgitrudolph6) January 15, 2024
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net