Conflict în Marea Neagră între Rusia și Ucraina. Trei nave au fost capturate. Poroșenko vrea Legea Marțială

Ultima actualizare:

    Momentul în care o navă de patrulă a Rusiei se ciocnește de un vas ucrainean
Momentul în care o navă de patrulă a Rusiei se ciocnește de un vas ucrainean

Preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko a anunţat luni că va propune Parlamentului instituirea legii marţiale după ce Rusia a atacat şi capturat trei nave ucrainene în Marea Neagră, transmite Reuters.

UPDATE: Parlamentul ucrainean a aprobat Legea Marţială, pentru 30 de zile.

Poroşenko a precizat că Parlamentul ar putea decide luni dacă aprobă legea marţială, care restrânge libertăţile civile şi acordă puteri sporite instituţiilor  statului.

Tensiunile dintre Rusia şi Ucraina au izbucnit duminică, după ce Ucraina a susţinut că două nave de luptă şi un remorcher au fost atacate şi apoi capturate de forţele ruseşti. La rândul său, serviciul de securitate rus FSB a afirmat că navele ucrainene au intrat în apele tertitoriale ruseşti, au încercat să întreprindă acţiuni ilegale şi au ignorat avertismentele.

"S-a făcut uz de arme pentru a forţa navele luptă ucrainene să se oprească", a anunţat FSB într-o declaraţie transmisă presei de stat din Rusia.

"În consecinţă, toate cele trei nave ucrainene au fost capturate în apele teritoriale ale Federaţiei Ruse din Marea Neagră“, a mai precizat FSB adăugând că trei marinari ucraineni au fost răniţi în acest incident şi primesc îngrijiri medicale, viaţa nefiindu-le pusă în pericol.

Ucraina a afirmat că navele se deplasau de la Odesa la Mariupol, în Marea Azov şi că a informat partea rusă în legătură cu deplasarea navelor, conform BBC. De asemenea, a susţinut că navele au fost atacate şi avariate în timp ce încercau să părăsească zona şi că şase marinari au fost răniţi.

De ce este importantă Strâmtoarea Kerch

Rusia a anexat Crimea în anul 2014 și, ulterior, a construit un pod rutier uriaș care leagă sudul Rusiei de Strâmtoarea Kerch. El a fost inaugurat în prezența președintelui Vladimir Putin în mai 2018, a costat 3.69 miliarde de dolari și are o lungime de 18 kilometri. 

Strâmtoarea Kerch este o zonă îngustă care leagă Marea Azov de Marea Neagră, locul unde Ucraina are două porturi importante. Rusia controlează Crimea, acolo unde flota sa navală a fost dislocată în Marea Neagră și împrejumuiește, practic, podul construit. 

Un tratat bilateral încheiat între Rusia și Ucraina îi conferă celei din urmă dreptul de a avea acces în Marea Azov dar, de la anexare, tensiunile între cele două țări au crescut considerabil. 

Reacția Ministerului de Afaceri Externe

MAE îşi exprimă îngrijorarea faţă de criza izbucnită după ce nave ucrainene au fost atacate şi sechestrate de forţe ruseşti şi consideră că agresiunea şi încălcarea legislaţiei internaţionale subminează securitatea întregii regiuni

"Suntem profund îngrijoraţi de evoluţiile din Marea Azov şi din Strâmtoarea Kerci. Agresiunea şi încălcarea legislaţiei internaţionale subminează securitatea întregii regiuni", afirmă Ministerul român de Externe într-o postare pe Twitter.

De asemenea, MAE precizează că România sprijină pe deplin integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi dreptul său de a-şi folosi apele teritoriale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net