Cresc prețurile la Shein și Temu. Ce anuță UE după ce au fost verificate două miliarde de colete

Două dintre cele mai populare platforme online dedicate cumpărăturilor la prețuri mici sunt vizate de o taxă care ar putea avea ca efect creșterea prețurilor. Shein și Temu ar putea să și piardă renumele de „cele mai ieftine” o dată cu această taxă pe care UE vrea să o aplice. Germania a anunțat deja că o susține.

SUA se plâng de scutirea de taxe pentru Shein şi Temu

image

Germania sprijină o revizuire a taxelor de import din Uniunea Europeană, care ar putea pune capăt unei scutiri vamale pentru coletele ieftine care i-a ajutat pe retailerii online Shein şi Temu să câştige cote de piaţă importante cu produsele lor la preţ redus fabricate în China.

Criticii Shein şi Temu din Statele Unite s-au plâns deja că aceste companii folosesc o scutire de taxe de import pentru a-şi devansa rivalii şi pentru a evita inspecţiile vamale, transmite Reuters, citată de News.ro.

Potrivit reglementărilor actuale ale UE, pachetele achiziţionate online dintr-o ţară din afara UE nu sunt supuse taxelor vamale, dacă valoarea lor este sub 150 de euro (163 USD). Astfel, cele două companii pot să ofere cumpărătorilor rochii pentru doar 8 dolari şi ceasuri inteligente pentru 25 de dolari, remarcă sursa citată.

Ce vrea UE să modifice

UE vrea să desființeze limita de 150 de euro pentru produsele scutite de taxe vamale la nivel european. Măsura face parte dintr-un proiect de lege privind reforma vamală în UE, propus de Comisia Europeană în martie 2023 și aprobat printr-un vot preliminar, în martie, de Parlamentul European.

Însă proiectul de lege va fi evaluat în continuare, de noul parlament, care va fi configurat după alegerile europene de la începutul lunii iunie.

Cifrele prezentate de Comisia Europeană arată că în 2023, două miliarde de colete cu o valoare declarată mai mică de 150 de euro au ajuns în UE din ţări din afara regiunii.

În analiza realizată, Comisia Europeană spune că scutirea de taxe la import încurajează vânzătorii să împartă transporturile în colete sub 150 de euro, astfel încât până la 65% dintre colete sunt subevaluate pentru a beneficia de scutire de taxe. Iar volumele mari ale comerţului electronic astfel generat ajung să testeze limitele vamale ale Uniunii.

Germania sprijină măsura

Principala asociaţie de comerţ cu amănuntul din Germania, Handelsverband Deutschland (HDE), a făcut lobby în faţa guvernului german, susținând că scutirea de taxe a încurajat o creştere masivă a coletelor mici care intră în UE de pe platforme online precum Shein şi Temu şi că autorităţile vamale nu au capacitatea de a verifica dacă toate produsele sunt conforme cu normele UE.

Ministrul de Finanţe al Germaniei, Christian Lindner, „a semnalat că Germania va sprijini desființarea limitei de 150 de euro pentru produsele scutite de taxe vamale la nivel european”, a declarat HDE pentru Reuters.

Reacțiile Shein și Temu

În replică, reprezentanții Shein și Temu susțin că creșterea cotei de piață nu se datorează scutirii de taxe vamale a pachetelor cu valoare sub 150 de euro și au negat că împart pachetele astfel încât să ocolească plata unor taxe vamale.

Reprezentanții Shein au spus pentru Reuters: „Încercăm să respectăm toate legile şi reglementările locale relevante ale ţărilor în care ne desfăşurăm activitatea, inclusiv în ceea ce priveşte respectarea taxelor vamale. (...)

Menţinem preţurile accesibile prin modelul nostru de afaceri bazat pe tehnologie şi prin lanţul de aprovizionare flexibil”.

De asemenea, sursa citată a mai informat că Shein întocmește declaraţii şi plăteşte taxele necesare pentru comenzile expediate către clienţii din Europa, inclusiv taxe vamale relevante pentru comenzile evaluate peste pragul de 150 de euro.

În prezent, Shein îşi intensifică pregătirile pentru listarea la Londra, după ce o încercare de a se lista la New York a fost respinsă de parlamentarii americani.

De asemenea, Temu, deţinută de retailerul online chinez Pinduoduo Holdings, a negat, pentru Reuters, că creşterea sa a fost determinată în principal de politica de duty-free:

„Motoarele principale din spatele expansiunii noastre rapide sunt eficienţa lanţului de aprovizionare şi competenţele operaţionale pe care le-am cultivat de-a lungul anilor”.

Reprezentanții companiei au mai spus că Temu nu împarte coletele pentru a nu plăti taxe vamale sau a ocoli controalele la frontieră.

Reacția celorlalți retaileri mari

O reacție a venit și de la Asociaţia industrială ECommerce Europe, ai cărei membri includ Amazon şi eBay. Potrivit reprezentanților ECommerce Europe, renunţarea la limita de duty-free ar creşte fricţiunile comerciale şi ar putea duce la măsuri de represalii din partea partenerilor comerciali cheie precum SUA.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net