Cum a arătat cea mai lungă eclipsă de lună din acest secol
Anul acesta, întreaga lume va putea lua parte la cea mai lungă eclipsă de lună din acest secol. Ea va dura 103 minute, însă maximul când Luna se va afla cel mai aproape de centrul umbrei se va înregistra la ora 23:22.
Eclipsa a început la ora 20:14, atunci când Luna s-a aflat sub orizont. Intrarea în umbră a început la ora 21.24, „la care veţi putea vedea cum marginea stângă a Lunii va deveni mai puţin strălucitoare decât restul discului”, au explicat cercetătorii de la Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”. Luna se va afla cel mai aproape de centrul umbrei la ora 23.22. „Atunci Luna nu se va afla foarte sus pe cer, la 20 de grade înălţime deasupra orizontului, înspre sud-est”, au mai declarat cercetătorii.
Eclipsa va dura 103 minute, fiind cea mai lungă din acest secol, mai exact, la o mică diferenţă față de eclipsele care vor avea loc pe 26 iunie 2029 şi 7 iulie 2047, care vor avea durata de 102 minute.
Acest fenomen va putea fi văzut din mai multe zone precum Europa, Africa, Rusia, Asia, Australia, însă cu toate acestea, nu va putea fi văzut din America de Nord şi Sud, Japonia şi o parte a Rusiei.
Următoarea eclipsă vizibilă din România se va produce pe 21 ianuarie a anului 2019.