Cum încearcă miliardarul Jeff Bezos să rămână tânăr și să sfideze moartea

Ultima actualizare:

Jeff Bezos își dorește să învingă procesul îmbătrânirii și să sfideze moartea. Recent, l-a recrutat pe Hal Barron de la GlaxoSmithKline pentru a ajuta la conducerea Altos Labs, noua companie ambițioasă anti-îmbătrânire, în care a investit miliarde dolari. Deci, ce spune de fapt știința despre asta? Am putea învinge îmbătrânirea? Aflați mai multe în acest articol!

Jeff Bezos își dorește să trăiască veșnic Foto: Getty Images
Jeff Bezos își dorește să trăiască veșnic Foto: Getty Images

Toți oamenii și-ar dori să sfideze trecerea timpului și nu e de mirare că miliardarii lumii își doresc să investească în acest lucru. Jeff Bezos este unul dintre ei. Fondatorul companiei Amazon este în căutarea științei care să ne ofere viața veșnică. Miliardarul a investit nu mai puțin de 3 de miliarde de dolari în această afacere care ar trebui să ne prelungească viața cu aproximativ 50 de ani. 

Îmbătrânirea nu este doar o schimbare a modului în care ne simțim sau arătăm, ci este și un proces care are loc la nivel celular. În laborator se poate observa cum celulele pielii adulte se divid de aproximativ 50 de ori înainte de a se opri. Dar celulele pielii de la un nou-născut se pot împărți de 80 sau 90 de ori. Pe de altă parte, celulele unei persoane în vârstă se împart doar de aproximativ douăzeci de ori.

Îmbătrânirea este evidentă și în genele noastre. Materialul nostru genetic este modificat de-a lungul timpului. Modificările epigenetice se acumulează pe măsură ce îmbătrânim. Un alt tip de schimbare are loc în ADN-ul celulei noastre. Segmentele repetate de ADN numite telomeri acționează ca vârful de plastic al șiretului pantofilor, împiedicând bobinele răsucite ale materialului genetic să se uzeze la capete.

Însă, acești telomeri se scurtează de fiecare dată când o celulă se împarte. Nu știm dacă telomerii scurti sunt doar un semn al îmbătrânirii, cum ar fi părul gri, sau fac parte din procesul prin care celulele îmbătrânesc.

Pentru a se menține în viață și a continua diviziunea, celulele imune opresc scurtarea telomerilor lor atunci când se înmulțesc, la fel ca și celulele canceroase. Acesta este probabil un factor care contribuie la aparenta lor nemurire. Medicamentele care împiedică telomeraza să funcționeze, de asemenea, sunt promițătoare împotriva cancerului (deși celulele canceroase pot dezvolta rezistență).

De ce îmbătrânim

Având în vedere că îmbătrânirea are un efect atât de profund asupra celulelor și genelor noastre – efectele menționate aici fiind doar câteva exemple – apare o întrebare mult mai mare: de ce se întâmplă acest lucru? De ce îmbătrânim?

Se credea cândva că îmbătrânirea a avut loc pentru evoluția continuă a speciilor. Cu alte cuvinte, evoluția unei specii necesită o rotație a indivizilor, au speculat oamenii de știință, potrivit theconversation.com.

Cu toate acestea, o problemă cu această idee este că cea mai mare parte a vieții de pe Pământ nu ajunge niciodată la bătrânețe. Majoritatea animalelor sunt ucise de prădători, boli, climă sau chiar de foamete. Deci, o limită încorporată a duratei de viață a unui animal poate să nu fie importantă pentru evoluție.

O altă teorie constă în faptul că mbătrânirea este pur și simplu un efect secundar al daunelor care se acumulează în timp cauzate de metabolism sau de expunerea la lumina ultravioletă de la Soare. Știm că genele sunt deteriorate pe măsură ce îmbătrânim, dar nu este dovedit că acest lucru determină în mod direct îmbătrânirea.

O altă posibilitate este ca îmbătrânirea să fi evoluat ca o apărare împotriva cancerului. Deoarece celulele acumulează daune genetice în timp, este posibil să fi dezvoltat un proces pentru a nu persista în organism prea mult timp, în cazul în care această deteriorare determină în cele din urmă o celulă să devină canceroasă.

Pe măsură ce îmbătrânim, unele dintre celulele corpului intră într-o stare numită senescență, în care o celulă rămâne în viață, dar încetează să se divizeze. Celulele senescente se acumulează în organism de-a lungul vieții – în special în piele, ficat, plămân și splină – și au atât efecte benefice, cât și dăunătoare.

Sunt benefice deoarece secretă substanțe chimice care ajută la repararea țesutului deteriorat, dar pe o perioadă lungă de timp, pe măsură ce celulele senescente cresc în număr, pot perturba structura normală a organelor și țesuturilor. Aceste celule ar putea fi o cauză de bază a multor probleme pe care le asociem cu îmbătrânirea. Șoarecii în care celulele senescente au fost curățate au prezentat semne de îmbătrânire întârziate.

Putem descrie multe din ceea ce se întâmplă în timpul îmbătrânirii la nivelul a ceea ce se întâmplă fizic cu genele, celulele și organele noastre. Dar întrebarea fundamentală de ce îmbătrânim este încă deschisă. După toate probabilitățile, există mai mult de un răspuns corect.

Desigur, nimeni nu știe dacă această companie a lui Jeff  Bezos poate reuși să ajute la prelungirea duratei de viață a omului. Dar ceea ce este clar este că, prin studierea îmbătrânirii, vor apărea noi descoperiri interesante. Nu ascultați niciodată pe cineva care spune că marile întrebări au primit deja răspuns!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Horoscope 2025 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
legume, gradinarit jpg
wizz air avion jpg
casa alba vest jpg
image png
kate jpeg
ziua sacalului video jpg
image png
Insomnie FOTO Shutterstock (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net