Cum încearcă miliardarul Jeff Bezos să rămână tânăr și să sfideze moartea

22 ianuarie 2022

Jeff Bezos ├«╚Öi dore╚Öte s─â ├«nving─â procesul ├«mb─âtr├ónirii ╚Öi s─â sfideze moartea. Recent, l-a recrutat pe Hal Barron de la GlaxoSmithKline pentru a ajuta la conducerea Altos Labs, noua companie ambi╚Ťioas─â anti-├«mb─âtr├ónire, ├«n care a investit miliarde dolari. Deci, ce spune de fapt ╚Ötiin╚Ťa despre asta? Am putea ├«nvinge ├«mb─âtr├ónirea? Afla╚Ťi mai multe ├«n acest articol!

image
Jeff Bezos își dorește să trăiască veșnic Foto: Getty Images

To╚Ťi oamenii ╚Öi-ar dori s─â sfideze trecerea timpului ╚Öi nu e de mirare c─â miliardarii lumii ├«╚Öi doresc s─â investeasc─â ├«n acest lucru. Jeff Bezos este unul dintre ei. Fondatorul companiei Amazon este ├«n c─âutarea ╚Ötiin╚Ťei care s─â ne ofere via╚Ťa ve╚Önic─â. Miliardarul a investit nu mai pu╚Ťin de 3 de miliarde de dolari ├«n aceast─â afacere care ar trebui s─â ne prelungeasc─â via╚Ťa cu aproximativ 50 de ani. 

├Ämb─âtr├ónirea nu este doar o schimbare a modului ├«n care ne sim╚Ťim sau ar─ât─âm, ci este ╚Öi un proces care are loc la nivel celular. ├Än laborator se poate observa cum celulele pielii adulte se divid de aproximativ 50 de ori ├«nainte de a se opri. Dar celulele pielii de la un nou-n─âscut se pot ├«mp─âr╚Ťi de 80 sau 90 de ori. Pe de alt─â parte, celulele unei persoane ├«n v├órst─â se ├«mpart doar de aproximativ dou─âzeci de ori.

├Ämb─âtr├ónirea este evident─â ╚Öi ├«n genele noastre. Materialul nostru genetic este modificat de-a lungul timpului. Modific─ârile epigenetice se acumuleaz─â pe m─âsur─â ce ├«mb─âtr├ónim. Un alt tip de schimbare are loc ├«n ADN-ul celulei noastre. Segmentele repetate de ADN numite telomeri ac╚Ťioneaz─â ca v├órful de plastic al ╚Öiretului pantofilor, ├«mpiedic├ónd bobinele r─âsucite ale materialului genetic s─â se uzeze la capete.

Însă, acești telomeri se scurtează de fiecare dată când o celulă se împarte. Nu știm dacă telomerii scurti sunt doar un semn al îmbătrânirii, cum ar fi părul gri, sau fac parte din procesul prin care celulele îmbătrânesc.

Pentru a se men╚Ťine ├«n via╚Ť─â ╚Öi a continua diviziunea, celulele imune opresc scurtarea telomerilor lor atunci c├ónd se ├«nmul╚Ťesc, la fel ca ╚Öi celulele canceroase. Acesta este probabil un factor care contribuie la aparenta lor nemurire. Medicamentele care ├«mpiedic─â telomeraza s─â func╚Ťioneze, de asemenea, sunt promi╚Ť─âtoare ├«mpotriva cancerului (de╚Öi celulele canceroase pot dezvolta rezisten╚Ť─â).

De ce îmbătrânim

Av├ónd ├«n vedere c─â ├«mb─âtr├ónirea are un efect at├ót de profund asupra celulelor ╚Öi genelor noastre ÔÇô efectele men╚Ťionate aici fiind doar c├óteva exemple ÔÇô apare o ├«ntrebare mult mai mare: de ce se ├«nt├ómpl─â acest lucru? De ce ├«mb─âtr├ónim?

Se credea c├óndva c─â ├«mb─âtr├ónirea a avut loc pentru evolu╚Ťia continu─â a speciilor. Cu alte cuvinte, evolu╚Ťia unei specii necesit─â o rota╚Ťie a indivizilor, au speculat oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â, potrivit theconversation.com.

Cu toate acestea, o problem─â cu aceast─â idee este c─â cea mai mare parte a vie╚Ťii de pe P─âm├ónt nu ajunge niciodat─â la b─âtr├óne╚Ťe. Majoritatea animalelor sunt ucise de pr─âd─âtori, boli, clim─â sau chiar de foamete. Deci, o limit─â ├«ncorporat─â a duratei de via╚Ť─â a unui animal poate s─â nu fie important─â pentru evolu╚Ťie.

O alt─â teorie const─â ├«n faptul c─â mb─âtr├ónirea este pur ╚Öi simplu un efect secundar al daunelor care se acumuleaz─â ├«n timp cauzate de metabolism sau de expunerea la lumina ultraviolet─â de la Soare. ╚śtim c─â genele sunt deteriorate pe m─âsur─â ce ├«mb─âtr├ónim, dar nu este dovedit c─â acest lucru determin─â ├«n mod direct ├«mb─âtr├ónirea.

O altă posibilitate este ca îmbătrânirea să fi evoluat ca o apărare împotriva cancerului. Deoarece celulele acumulează daune genetice în timp, este posibil să fi dezvoltat un proces pentru a nu persista în organism prea mult timp, în cazul în care această deteriorare determină în cele din urmă o celulă să devină canceroasă.

Pe m─âsur─â ce ├«mb─âtr├ónim, unele dintre celulele corpului intr─â ├«ntr-o stare numit─â senescen╚Ť─â, ├«n care o celul─â r─âm├óne ├«n via╚Ť─â, dar ├«nceteaz─â s─â se divizeze. Celulele senescente se acumuleaz─â ├«n organism de-a lungul vie╚Ťii ÔÇô ├«n special ├«n piele, ficat, pl─âm├ón ╚Öi splin─â ÔÇô ╚Öi au at├ót efecte benefice, c├ót ╚Öi d─âun─âtoare.

Sunt benefice deoarece secret─â substan╚Ťe chimice care ajut─â la repararea ╚Ťesutului deteriorat, dar pe o perioad─â lung─â de timp, pe m─âsur─â ce celulele senescente cresc ├«n num─âr, pot perturba structura normal─â a organelor ╚Öi ╚Ťesuturilor. Aceste celule ar putea fi o cauz─â de baz─â a multor probleme pe care le asociem cu ├«mb─âtr├ónirea. ╚śoarecii ├«n care celulele senescente au fost cur─â╚Ťate au prezentat semne de ├«mb─âtr├ónire ├«nt├órziate.

Putem descrie multe din ceea ce se ├«nt├ómpl─â ├«n timpul ├«mb─âtr├ónirii la nivelul a ceea ce se ├«nt├ómpl─â fizic cu genele, celulele ╚Öi organele noastre. Dar ├«ntrebarea fundamental─â de ce ├«mb─âtr├ónim este ├«nc─â deschis─â. Dup─â toate probabilit─â╚Ťile, exist─â mai mult de un r─âspuns corect.

Desigur, nimeni nu ╚Ötie dac─â aceast─â companie a lui Jeff  Bezos poate reu╚Öi s─â ajute la prelungirea duratei de via╚Ť─â a omului. Dar ceea ce este clar este c─â, prin studierea ├«mb─âtr├ónirii, vor ap─ârea noi descoperiri interesante. Nu asculta╚Ťi niciodat─â pe cineva care spune c─â marile ├«ntreb─âri au primit deja r─âspuns!

mihai rait dorel din las fierbiti are o sotie superba cum arata si cat de frumoasa este ana maria size19 jpg
1 vladimir putin coronavirus 1 jpg jpeg
1 o femeie la laptop jpg jpeg
cub maria constantin animat gif
IMG 1520 JPG
kate middleton jpg jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
elevi evaluare nationala jpeg
evaluare nationala jpeg
evaluare nationala jpeg
cannes jpeg
img (3) jpg
nunta miri casatorie verighete jpeg