Cum se ”fabrică” teroriștii în ghetourile musulmane din Paris și Bruxelles
Ghetourile musulmane din Paris și Bruxelles sunt adevărate incubatoare ale extremismului islamic, în care polițiștii nu au curaj să se aventureze, unde infracționalitatea și șomajul sunt la cele mai înalte cote, iar imamii radicali recrutează fără scrupule tineri pe care îi angajează în războiul împotriva Occidentului.Identitatea teroriștilor care au atacat aeroportul și metroul din Bruxelles este încă sub semnul întrebării. Autorii atentatelor din noiembrie 2015 de la Paris și ai altor atacuri teroriste de pe teritoriul Franței și al Belgiei provin însă din Molenbeek, un cartier al capitalei belgiene cunoscut pentru radicalizare, trafic de droguri și, în general, pentru lipsa totală de guvernare.O altă categorie de teroriști, din care fac parte și frații care au provocat masacrul din ianuarie 2015, de la sediul revistei Charlie Hebdo, provine din suburbiile pariziene, așa-numitele ”banlieues”, cartiere sărace, dezolante, aglomerări de magazine, moschei și blocuri de locuințe construite în urmă cu 50 de ani pentru a adăposti valurile de imigranți sosiți din fostele colonii franceze din Africa.
Cartierele sărace din Paris și Bruxelles, pepiniere de teroriști
”Atât în Paris, cât și în Bruxelles am asistat de-a lungul timpului la radicalizarea tinerilor, care a dus, în final, la aceste atacuri lașe împotriva civililor. Din nefericire, aceste cartiere sărace reprezintă adevărate pepiniere de teroriști, pentru că cei mai mulți locuitori simt că nu au alte opțiuni”, a declarat un oficial implicat în lupta împotriva terorismului pentru New York Post.
Salah Abdeslam (26 de ani), artizanul atentatelor de la Paris, din noiembrie 2015, soldate cu 130 de morți, a fost găsit într-un apartament din cartierul Molenbeek. Alți câțiva locuitori ai cartierului au fost implicați în majoritatea acțiunilor teroriste desfășurate în Belgia în ultimii ani.
Ayoub el-Khazzani, tânărul de origine marocană care a deschis focul într-un tren de mare viteză în august 2015, locuia, de asemenea, în Molenbeek.
Mehdi Nemmouche, franco-algerianul care a ucis patru persoane la Muzeul Evreiesc din Bruxelles în 2015, a trecut și el prin acest cartier.
La fel, doi suspecți de terorism uciși de polițiștii belgieni într-un schimb de focuri, în ianuarie 2016, la Verviers, proveneau din Molenbeek.
În Belgia locuiesc în prezent aproximativ 500.000 de musulmani, ceea ce înseamnă 6% din totalul populației. Ghetoul din Bruxelles înregistrează o rată a șomajului de 30% și, conform declarațiilor oficialilor belgieni, sute de tineri radicalizați pleacă în Siria pentru a se angaja ca luptători jihadiști.
”Am observat că de fiecare dată se face legătura cu Molenbeek. Este o problemă uriașă. Dincolo de prevenție, cred că trebuie să ne concentrăm mai mult asupra represiunilor”, a declarat primul ministru Charles Michel după atacurile de la Paris.
Este vorba despre disperare
”Aceste ghetouri sunt zone interzise, cartiere foarte sărace din multe țări nord-europene. Eu le spun apatrizi. Oamenii aceștia nu sunt acceptați nici în Franța, nici în Belgia. Cred că este vorba despre disperare, iar imamii radicali profită de ei. Îi atrag în moschei, iar acolo are loc radicalizarea”, a explicat Soeren Kern, de la Gatestone Institute, din New York.
Așa-numitele ”zone interzise” nu sunt guvernate prin aplicarea legii, ci sunt conduse, neoficial, de dealerii de droguri și de traficanții de arme. Sunt locuri nesigure pentru cei care nu sunt musulmani, inclusiv polițiști și forțele de intervenție.
”S-a întâmplat la un moment dat în Franța. O moschee a luat foc, iar când pompierii au ajuns la fața locului, localnicii i-au lovit cu pietre. Este foarte periculos”, a adăugat specialistul.
Acest coșmar îi va afecta și pe copiii și pe nepoții noștri
Aproximativ cinci milioane de musulmani trăiesc în Franța. Este cea mai mare comunitate islamică din Europa. Cei mai mulți locuiesc în ansamblurile de locuințe de la periferia Parisului, unde rata șomajului se ridică la 25%.
Atacatorii de la sediul revistei Charlie Hebdo, frații Said și Cherif Kouachi, trăiau în Gennevilliers, o suburbie cu 10.000 de musulmani.
Este greu de spus când se va termina acest coșmar. ”Ne vom confrunta cu această problemă mult timp de acum înainte. Cred că este vorba de generații întregi. Copiii și nepoții noștri se vor confrunta și ei cu această problemă”, a declarat îngrijorat un fost ofițer de securitate.
”Vorbesc propria lor limbă, trăiesc în propriul lor microcosmos. Sunt izolați. Nu au unde să avanseze. Au conștiința limitelor lor în aceste societăți europene. Citești propagandă ISIS pe Internet și pe rețelele de socializare, iar mintea ta devine un teren fertil pentru radicalizare”, a adăugat specialistul.