Cutremur în Japonia și alertă de tsunami. „A fost atât de puternic încât nu se putea sta în picioare”
Un cutremur de mare magnitudine s-a produs luni în sud-vestul Japoniei. Autoritățile au emis o avertizare de tsunami pentru prefecturile Miyazaki și Kochi, a anunțat U.S. Geological Survey, transmite CBSNews.
Cutremur de 6,9 în Japonia
Autorităţile din Japonia au emis luni o alertă de tsunami după un seism cu magnitudinea 6,9 care s-a produs în sud-vestul arhipelagului nipon, informează Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), citat de AFP.
Au fost emise avertizări de tsunami pentru prefectura Miyazaki, unde a fost centrat seismul, în sud-vestul insulei Kyushu, precum și pentru prefectura Kochi din apropiere, la scurt timp după producerea cutremurului la ora locală 21:19, potrivit agenției.
U.S. Geological Survey și-a revizuit estimarea la 6.8, în scădere de la 6,9. Populația este sfătuită prin mesaje radio să stea departe de apele de coastă.
„Tsunami-ul poate lovi în mod repetat. Vă rugăm să nu intrați în mare și să nu vă apropiați de zonele de coastă”, a transmis agenția pe rețelele sociale.
Masamasa Sato, șeful departamentului de gestionare a crizelor al primăriei Takanabe din prefectura Miyazaki, a declarat:
„Cutremurul a fost atât de puternic încât a fost dificil să stai în picioare timp de 20 până la 30 de secunde”.
Autoritățile locale fac acum apel la prudență în zonele de coastă prin mesaje radio.
Japonia, o țară predispusă cutremurelor mari
Japonia este predispusă la cutremure din cauza geografiei sale de-a lungul inelului de foc activ al Pacificului unde mai multe plăci tectonice interacționează.
Poziția Japoniei la intersecția a patru plăci tectonice majore - Placa Pacificului, Placa Americii de Nord, Placa Eurasiatică și Placa Mării Filipinelor - o face deosebit de expusă la activitatea seismică.
Aceste plăci se deplasează și se ciocnesc în mod constant, creând zone de subducție în care o placă este împinsă sub alta.
Subducția frecventă a plăcilor nu numai că provoacă cutremure, dar declanșează și mișcări subacvatice ale faliei care pot deplasa volume mari de apă, provocând tsunami-uri.
De-a lungul istoriei, Japonia s-a confruntat cu cutremure și tsunami catastrofale.
11 martie 2011 Japonia a fost zguduită de un seism de magnitudine 9,1 cu epicentrul în regiunea Tohoku din oceanul Pacific, în apropierea orașului japonez Sendai, aflat pe coasta de est a Japoniei.
Cutremurul a provocat valuri tsunami ale Pacificului de până la zece metri în înălțime.
Pe scara de intensitate seismică a Agenției Meteorologice a Japoniei (care nu măsoară energia declanșată de cutremur la epicentru, ci intensitatea mișcărilor tectonice într-un anumit loc) seismul a fost măsurat la cota de 7 (valoarea maximă a acestei scări) în anumite zone ale prefecturii Miyagi