16 septembrie 2023. O avalanșă provoacă un tsunami cu valuri de 200 metri, iar Pământul vibrează 9 zile
Un fenomen extrem de rar a agitat lumea științifică în luna septembrie a anului 2023. 68 de cercetători s-au adunat din întreaga lume pentru a studia evenimentele care au provocat o zguduire a Pământului care a durat timp de nouă zile și a fost înregistrată de seismografele din întreaga lume. Aceasta a fost determinată de o alunecare masivă de gheață în Groenlanda care a produs un tsunami inițial de 200 de metri înălțime.
Un semnal seismic unic
Evenimentul a fost inițial investigat de Armata Daneză, care a explorat fiordul afectat fără a descoperi nicio anomalie vizibilă.
Totuși, cercetătorii dintr-o echipă internațională formată din 68 de oameni de știință au preluat cazul, într-o cursă contra cronometru pentru a explica zumzetul persistent care era înregistrat de seismografele de pe întreg globul pământesc.
Studiul lor, publicat în prestigioasa revistă Science, relevă că acest semnal seismic, monocromatic și cu o frecvență foarte joasă de 10,88 milihertzi, a fost generat de un fenomen natural rar: un seiche – un val staționar format în interiorul fiordului Dickson.
„În septembrie 2023, am detectat un semnal seismic monocromatic cu perioadă foarte lungă (VLP) de 10,88 milihertzi (92 de secunde), cu o durată de 9 zile, la nivel global, care s-a stabilit că provenea din estul Groenlandei. În acest studiu, demonstrăm modul în care acest eveniment a început cu o avalanșă de rocă și gheață indusă de subțierea glaciară care a plonjat în fiordul Dickson, declanșând un tsunami de 200 de metri înălțime.
Simulările arată că tsunami-ul s-a stabilizat într-un seiche de lungă durată, înalt de 7 metri, cu o frecvență (11,45 milihertzi) și o scădere lentă a amplitudinii aproape identice cu semnalul seismic.
O forță unică oscilantă, transversală față de fiord, cu o amplitudine maximă de 5 × 1011 newtoni, a reprodus amplitudinile seismice și modelul lor de radiație în raport cu fiordul, demonstrând modul în care un seiche a cauzat direct semnalul seismic de 9 zile.
Constatările noastre evidențiază modul în care schimbările climatice provoacă reacții în cascadă, periculoase, între criosferă, hidrosferă și litosferă”, se arată în raportul cercetătorilor care au studiat fenomenul.
Tehnica avansată a ajutat la descoperirea și înțelegerea fenomenului
Un rol crucial în elucidarea fenomenului l-au jucat instrumentele de infrasunete utilizate în Rusia, concepute inițial pentru detectarea testelor nucleare.
Acestea au surprins zumzetul la o distanță de peste 3.300 de kilometri, confirmând că semnalul era suficient de puternic pentru a fi detectat la nivel global.
Simulările inițiale ale tsunamiului nu au reușit să explice durata zumzetului până când datele sonarului de întestare a fiordului, furnizate de Armata Daneză, au fost integrate în calcule.
Acestea au arătat că adâncimea variabilă a fiordului a permis disiparea lentă a energiei seiche-ului, generând astfel vibrațiile de lungă durată.
Avertismentul oamenilor de știință
Mega-tsunamiul din Groenlanda și zumzetul său global arată adevărata forță a naturii care modelează planeta noastră.
Deși rar, acest tip de fenomen subliniază importanța monitorizării continue a schimbărilor din mediul natural, care pot avera efecte dramatice, transmit oamenii de știință.
„Constatările noastre evidențiază cum schimbările climatice pot provoca reacții în cascadă între diferite sisteme naturale, creând riscuri greu de anticipat”, se arată în raportul echipei de cercetare a fenomenului din Groenlanda.