De ce ianuarie este luna în care mor cei mai mulți oameni?
Prima lună a anului 2016 a venit cu vești triste pentru lumea artelor și a sportului. Actori, muzicieni, sportivi au pierdut lupta pentru viață, îndoliind milioane de fani din toată lumea. Parcă nu trece o zi fără să aflăm de o nouă tragedie. Specialiștii spun însă că nu e ceva neobișnuit. Ianuarie este cunoscută drept luna în care se înregistrează cele mai multe decese.
Soțul lui Céline Dion, René Angelil (73 de ani), actorul Alan Rickman (69 de ani), scriitorul Michel Tournier (91 de ani), artistul David Bowie (69 de ani), cel mai bătrân om din lume, japonezul Yasutaro Koide (112 ani), chitaristul trupei Eagles, Glenn Frey (67 de ani), actorul George Alexandru (58 de ani), actorul Theodor Danetti (89 de ani), actrița Melania Ursu (75 de ani), Ion Panțuru (81 de ani), singurul sportiv care a adus României o medalie de aur la Jocurile Olimpice de Iarnă.
O listă a durerii care ne-a făcut să ne întrebăm dacă nu cumva tocmai am intrat într-un an blestemat. Specialiștii spun însă că, de regulă, în luna ianuarie se înregistrează cele mai multe decese din an.
Statisticile prezentate de presa franceză, de exemplu, arată că în 2014, numărul deceselor înregistrate în ianuarie a fost cu 15% mai mare decât cel înregistrat în celelalte luni ale anului. În 2015, acest procent a fost de 18%, conform datelor prezentate de Libération.
1 Ianuarie, cea mai ”criminală” zi din an
Coincidență nefericită sau realitate de temut? După ce veștile despre moartea celebrităților au căzut una după alta în primele zile ale anului 2016, internauții au creat, mai în glumă, mai în serios, pagina de Facebook ”Voi supraviețui anului 2016”.
Specialiștii au încercat să găsească o explicație valului de decese din prima lună a anului. Și nu, nu este vorba numai despre faptul că ianuarie este și luna cea mai friguroasă din an. Conform Institutului de Sănătate Publică din Franța, ar fi vorba despre un cumul de factori, printre care frigul și afecțiunile respiratorii, mai cu seamă în rândul persoanelor în vârstă.
În ceea ce privește ziua de 1 Ianuarie, considerată cea mai ”criminală” zi din an, putem adăuga la cauze și consumul de alcool din noaptea de Revelion, cu întreaga suită de consecințe care pun viața petrecăreților în pericol.
Un studiu american datând din 2010 avansează și alte câteva explicații: stresul legat de sfârșitul anului, amânarea controalelor medicale, pentru a nu ”strica” sărbătorile, problemele din spitale cu personalul insuficient în această perioadă aglomerată.
”Să mai trăiesc până la sfârșitul anului și apoi pot să mor”
Poate părea o ipoteză hazardată, dar merită luată în seamă, mai ales în cazul persoanelor suferind de boli incurabile sau foarte în vârstă, cum a fost situația celebrităților decedate în ultimele zile. E posibil ca acestea să-și fi propus să mai reziste până la sfârșitul anului și, odată trecute sărbătorile, să se fi relaxat și să-și fi spus că nu mai au energie pentru a mai rezista încă un an.