Anunțul uimitor despre gaura neagră din centrul galaxiei noastre

Ultima actualizare:

Astronomii de la ESO (European Southern Observatory) au pus întreaga lume pe jar. După ce au studiat datele colectate timp de câțiva ani în cadrul proiectului Event Horizon Telescope (EHT), ei anunță că vor prezenta omenirii informații uluitoare despre centrul galaxiei care găzduiește Pământul. 

O gaură neagră supermasivă are puterea de a „devora” mai multe stele în același timp
O gaură neagră supermasivă are puterea de a „devora” mai multe stele în același timp

Event Horizon Telescope este unul dintre cele mai complexe proiecte astronomice desfășurate în istoria umanității. Lansat în 2009, în cadrul unui parteneriat internațional, proiectul constă în elaborarea unei rețele globale de radiotelescoape și centre de colectare a datelor. Tot acest efort uriaș a fost demarat cu scopul de a afla cât mai multe informații despre gaura neagră supermasivă care se află în centrul galaxiei noastre. 

Misterioasa gaură neagră!

 Cunoscută sub numele de Sagittarius A, gaura neagră are o masă uriaşă, de aproximativ 4 milioane de ori mai mare decât a Soarelui. 

Ea a fost descoperită în 1931, când astronomii au detectat o misterioasă sursă de unde radio în centrul galaxiei, fără a-i cunoaște însă proveniența. În 2002, cercetătorii au putut să probeze, cu ajutorul măsurătorilor de mare precizie, faptul că undele radio provin de la un corp extrem de masiv și compact. 

De atunci, astronomii din întreaga lume au fost fascinați de studiul găurilor negre, considerate a fi cele mai ciudate locuri din Univers. 

Misterul din centrul găurilor negre

O gaură neagră este o regiune a spațiu-timpului care se formează atunci când o stea își epuizează combustibilul și colapsează. În centrul găurilor negre, gravitația este atât de mare încât nici măcar lumina nu poate scăpa. De aceea, ele sunt extrem de dificil de observat. Totodată, nimeni nu știe ce se întmplă în centrul unei găurii negre. Aici este locul unde toate legile fizicii încetează să se mai aplice și orice e posibil. De la un tunel prin spațiu, la existența unor alte Universuri.

Astronomii au descoperit că, la fel ca în centrul galaxiei noastre, cele mai multe galaxii, dacă nu chiar toate, au în centru o gaură neagră masivă care, datorită atracției gravitaționale uriașe pe care o generează, face ca toate corpurile să se rotească în jurul său. 

Stelele din galaxia noastră, inclusiv sistemul nostru solar, se rotesc în jurul găurii negre Sagittarius A. Un singur ciclu de rotație în jurul galaxiei durează aproximativ 240 de milioane de ani. 

Având în vedere influența uriașă pe care au găurile negre asupra materiei din Univers, dar și potențialul lor de a devora sisteme solari întregi, nu e de mirare că anunțul astronomilor de la ESA a stârnit un val de curiozitate în întreaga lume. 

Conferință de presă pentru a anunța descoperirea

În cadrul evenimentului care va avea loc pe data de 12 mai, începând cu ora 16:00 (ora României), un grup de şase astronomi de la ESA vor susține o conferință de presă în care vor anunța „descoperirile uimitoare” pe care le-au făcut cu privire la centrul galaxiei Calea Lactee. 

Deși anunțul a stârnit panică în rândul unor oameni, care se tem că, în viitor, Pământul ar putea fi „devorat” de o gaură neagră, astronomii spun că, având în vedere distanța uriașă dintre planeta noastră și Sagittarius A, nu există motive de îngrijorare în acest sens.

Centrul galaxiei Calea Lactee, unde se află Sagittarius A, e situat la o distanță liniștitoare de „doar” 25.640 de ani lumină de Pământ. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net