Despre a treia doză de vaccin. Americanii analizează efectele adverse care ar putea fi grave
Din ce în ce mai des se vehiculează ideea celei de-a treia doze de vaccin anti covid, în contextul în care mutația Delta face se răspândește cu repeziciune atât în Europa cât și în întreaga lume. Însă, în timp marile companii farmaceutice producătoare se pregătesc pentru lansarea serului care ne-ar imuniza și mai puternic, reprezentanții OMS, dar și specialiștii americani sunt foarte sceptici. Ei consideră că o a treia doză ar prezenta riscuri și mai mari pentru populație având efecte adverse și mai puternice decât cele deja cunoscute.
Statele Unite analizează necesitatea folosirii celei de-a treia doze de vaccin anti Covid-19 în rândul persoanelor care au fost deja vaccinate. Însă ei trebuie să analizeze mai multe date pentru a ști dacă rapelul suplimentar ar putea crește riscurile apariției unor efecte secundare grave. Aceasta este declarația unui oficial din domeniul sănătății din SUA care a precizat că al treilea rapel ar fi chiar riscant.
Guvernul SUA nu a luat o decizie cu privire la administrarea celui de-al treilea rapel, dar consideră că ar putea fi nevoie de el în cazul persoanelor vârstnice sau a altor grupuri în pericol să facă forme grave ale bolii. „Suntem foarte interesați să știm dacă o a treia doză poate fi sau nu asociată cu un risc mai mare de reacții adverse, în special unele dintre cele mai severe, deși foarte rare, efecte secundare”, a declarat Jay Butler, director adjunct la Centrul SUA pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, scrie Mediafax care citează Reuters.
Pfizer-BioNTech vor cere autorizare pentru cea de-a treia doză de vaccin
Companiile Pfizer-BioNTech vor cere în următoarea perioadă autorizarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID. Solicitarea va fi făcută în primul rând către autoritățile din Statele Unite și Europa și urmărește să ofere o protecție sporită persoanelor care au primit deja primele două doze.
Potrivit companiei, o a treia doză de vaccin, administrată la șase luni de la cea de-a doua, sporește imunitatea împotriva noilor variante de SARS-CoV-2, inclusiv Delta.
''Pfizer şi BioNTech au constatat rezultate încurajatoare ale unor teste în curs pentru o a treia doză din vaccinul actual'', au explicat companiile care intenţionează să transmită aceste date către FDA, EMA şi alte autorităţi de reglementare în următoarele săptămâni.
Date preliminare ale studiului arată că o doză de rapel administrată la 6 luni după a doua doză are un profil de toleranţă coerent, provocând niveluri ridicate de anticorpi neutralizanţi împotriva virusului, inclusiv împotriva variantei Beta, apărută în Africa de Sud. Aceste niveluri sunt ''de cinci până la 10 ori mai mari'' decât cele observate după primele două doze.
Rezultatele acestui studiu vor fi publicate într-o revistă ştiinţifică, au precizat Pfizer-BioNTech, citați de Agerpres.
Cele două companii au subliniat, de asemenea, că vaccinul lor a dat rezultate bune în laborator împotriva variantei Delta şi că, prin urmare, o a treia doză ar putea creşte imunitatea împotriva acestei variante. Au loc teste pentru a ''confirma această ipoteză'', au indicat cele două companii, scrie Digi24.
Un alt studiu, realizat luna trecută de AstraZeneca, indica necesitatea celui de-al treilea vaccin. Totodată, Rusia și Turcia au început administrarea unei a trei doze din serul Sputnik, pentru a crește protecția în fața tulpinii Delta.