Dinastia Shah: cum ar─âta Iranul ├«nainte de Revolu╚Ťia Islamic─â

image
La începutul secolului XX, liderii iranieni au interzis hijabul

Revolu╚Ťia Islamic─â din 1979 a schimbat ÔÇ×fa╚ŤaÔÇŁ Iranului. Evenimentele care au dus la r─âsturnarea monarhiei iraniene, detronarea Shahului Mohammad Reza Pahlavi ╚Öi, totodat─â, ├«nlocuirea formei de guvern─âm├ónt cu o republic─â islamic─â, au dus la o transformare radical─â a societ─â╚Ťii. Pu╚Ťini ╚Ötiu cum ar─âta Iranul ├«nainte ╚Öi c├ót de bine sem─âna Teheran cu... Los Angeles.

Cuvintele scriitoarei Marjane Satrapi, autoarea ÔÇ×PersepolisÔÇŁ, descriu cel mai bine ÔÇ×pr─âpastiaÔÇŁ, dar ╚Öi asem─ânarea ├«ntre cele dou─â ÔÇ×civiliza╚ŤiiÔÇŁ: ÔÇ×Lumea nu este ├«mp─âr╚Ťit─â ├«ntre Est ╚Öi Vest. Tu e╚Öti american, eu sunt iranianc─â. Nu ne cunoa╚Ötem, dar vorbim ╚Öi ne ├«n╚Ťelegem perfect. Diferen╚Ťa dintre tine ╚Öi guvernul ╚Ť─ârii tale este mai mare dec├ót diferen╚Ťa dintre mine ╚Öi tine. Iar diferen╚Ťa dintre mine ╚Öi guvernul ╚Ť─ârii mele este mult mai mare dec├ót diferen╚Ťa dintre mine ╚Öi tine. Guvernele noastre sunt aproape la felÔÇŁ.

Imagini inedite cu Iran, ├«nainte de Revolu╚Ťia Islamic─â

stanga
dreapta
image
image
image
image
image
image

Cu toate acestea, cel pu╚Ťin la prima vedere, Iranul zilelor noastre este complet diferit de Statele Unite ale Americi. Dar, dup─â cum sugereaz─â imaginile de mai sus, a fost o vreme c├ónd str─âzile din Teheran sem─ânau foarte bine cu cele din Los Angeles, iar liderii iranieni ╚Ťineau discursuri care nu constau doar ├«ntr-un oftat sau ├«ntr-o serie de sanc╚Ťiuni. De ce s-a schimbat at├ót de tare Iranul?

O ur─â masiv─â pentru Vest

Ca s─â ├«n╚Ťelegem de ce lumea arat─â ├«n acest fel, trebuie s─â pornim de la R─âzboiul Rece. Cazul Iranului nu face excep╚Ťie. La ├«nceputul secolului XX, iranienii erau condu╚Öi de monarhia Shah, care ├«╚Öi finan╚Ťa stilul de via╚Ť─â decadent prin v├ónzarea de petrol, mai ales c─âtre Marea Britanie, care a depins masiv de Iran din acest punct de vedere, ├«n ambele R─âzboaie Mondiale. Cu toate acestea, cele mai multe familii iraniene tr─âiau ├«n s─âr─âcie. Cu timpul, oamenii s-au s─âturat s─â vad─â c─â bog─â╚Ťia le este furat─â, la propriu, de sub picioare. A urmat ziua c├ónd, un b─ârbat pe nume Mohammad Mossadegh, a ajuns la putere. A fost ales prim-ministru ├«n anul 1951 ╚Öi, la fel ca mul╚Ťi al╚Ťi politicieni din Orientul Mijlociu, Mohammad sus╚Ťinea reformele democratice care ├«i avantajau pe cei s─âraci. Printre m─âsurile vizate era ╚Öi na╚Ťionalizarea petrolului iranian.

Marea Britanie, care depindea de acces ieftin ╚Öi u╚Öor la rezervele de petrol, se temea de ceea ce ar putea face URSS dac─â ar pune m├óna pe ele, a╚Öa c─â ├«╚Öi dorea ca Mossadegh s─â nu mai fie la putere. Acest lucru nu s-a ├«nt├ómplat. ├Äntr-adev─âr, Mossadegh ╚Öi-a dat demisia, dar a revenit ├«n func╚Ťie, dup─â protestele din strad─â, care au durat c├óteva zile bune.

image
Femeile din Iran erau ├«ncurajate s─â se ├«mrace ÔÇ×ca ├«n VestÔÇŁ

La acea vreme, Statele Unite ├«l sus╚Ťineau pe Mossadegh, cel pu╚Ťin ÔÇ×pe h├órtieÔÇŁ, potrvit site-ului all-that-is-interesting.com.  ├Äns─â, ├«n 1953, CIA a condus o opera╚Ťiune numit─â Ajax, pentru a-l da jos pe Mossadegh. Monarhia Shah a revenit la putere, Vestul ╚Öi-a primit din nou accesul la rezervele de petrol, iar, dup─â cum demonstreaz─â imaginile surprinse la acea vreme, via╚Ťa p─ârea confortabil─â, cel pu╚Ťin la modul superficial.

image
Femeile din Iran erau ├«ncurajate s─â se ├«mrace ÔÇ×ca ├«n VestÔÇŁFoto: all-that-is-interesting.com

Cu toate acestea, ceea ce nu arat─â aceste imagini este repulsia pe care o aveau iranienii pentru Statele Unite ale Americii. Acest sentiment a crescut ╚Öi s-a transformat, treptat, ├«ntr-un fundamentalism, care a culminat ├«n Revolu╚Ťia iranian─â de la 1979.

Un alt Iran este posibil

Ura pe care o avea Ruhollah Mostafavi Moosavi Khomeini pentru Vest avea s─â-i dicteze toate deciziile politice, chiar dac─â ├«i costa mult pe iranienii de r├ónd. Odat─â ajuns la putere, Khomeini a eliminat orice influen╚Ť─â pe care o avea Vestul ├«n Iran, dovedindu-se a fi un personaj mult mai drastic dec├ót Mossadegh. To╚Ťi ╚Ötiau c─â era mult mai greu de negociat cu el, ├«n orice privin╚Ť─â.

├Än ciuda Marelui Ayatollah, a iluziei de ÔÇ×decizieÔÇŁ politic─â ╚Öi a rela╚Ťiilor ├«nc─â reci dintre Iran ╚Öi Vest, aceste imagini demonstreaz─â c─â un alt Iran este posibil. 

Johnny Depp FOTO EPA-EFE
surorile gabor webp
292012189 604643087687535 7824427819398321270 n jpg
foto2 viviana si fetele jpg
FotoJet jpg
raluca aprodu emilian oprea uniter jpg
livia graur jpeg
alina sorescu alexandru ciucu
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
FotoJet jpg
seceta pamant crapat jpeg
raluca aprodu emilian oprea uniter jpg
FotoJet (1) jpg
canicula bucuresti 1 jpeg
probleme de sanatate batrani jpeg