După 5 luni de coronavirus, specialiștii răspund la 5 întrebări controversate
În urmă cu 5 luni nu se știa nimic despre Covid-19. De la primul caz și până în prezent, virusul a provocat un adevărat dezastru la nivel global. Sunt peste 160.000 de decese și peste 2,3 milioane de îmbolnăviri. În toată această perioadă, cercetătorii au lucrat la foc continuu încercând să afle mai multe despre el: de unde a venit, cum se răspândește, cum poate fi ținut sub control și când vom avea un vaccin? Iată la ce concluzii au ajuns după 5 luni de studiu!
De unde a apărut coronavirusul?
Potrivit unei centralizări făcute de The Guardian, la această întrebare cercetătorii au descoperit că Sars-CoV-2 provine de la lilieci, care au dezvoltat reacții imune puternice la virusuri. Când acestea au trecut la alte mamifere, care nu au un sistem imunitar la fel de puternic, virusurile s-au răspândit imediat. „Probabil că acest virus a trecut de la un liliac la un alt animal, iar celălalt animal a fost probabil în apropierea oamenilor, poate într-o piață”, spune profesorul Edward Edward Holmes, virolog la Universitatea Sydney.
Cum se transmite coronavirusul?
Prin particule minuscule de mucus și salivă eliminate de o persoană infectată care tușește sau strănută. Aceste particule sunt inhalate de alte persoanele din jur și se lipesc de celulele care acoperă gâtul și laringele. Apoi încep să se înmulțească. Sistemul imunitar al gazdei reacționează diferit de la persoană la persoană. „O infecție cu Covid-19 este în general ușoară, iar acesta este într-adevăr secretul succesului virusului. Mulți oameni nici măcar nu știu că sunt infectați și merg în continuare la muncă sau la supermarket și îi infectează pe alții”, spune profesorul Jonathan Ball de la Universitatea Nottingham, citat de digi24.ro.
Când devine letal noul virus?
Deși cele mai multe cazuri sunt ușoare, virusul poate genera complicații. Acest lucru se întâmplă atunci când se deplasează în jos pe tractul respirator și ajunge în plămâni. Aceștia sunt bogați în receptori celulari Ace-2, care au rolul de a facilita pătrunderea substanțelor chimice în celule și a declanșa semnale între celule. Virusul afectează celulele, iar plămânii se inflamează. Când procesul scapă de sub control, viața pacientului poate fi pusă în pericol. De ce unii pacienți au simptome mai violente decât alții? O posibilitate e aceea că au versiuni ale receptorilor Ace-2 mai vulnerabile la atacurilor coronavirusului decât la majoritatea oamenilor.
Odată ce am făcut boala, suntem imunizați pe viață?
Medicii au observat că pacienții care s-au recuperat după o infecție au niveluri ridicate de anticorpi care oferă protecție împotriva viiroarelor infecții. „Este clar că sunt create răspunsuri imune împotriva Covid-19 la persoanele infectate”, spune virologul Mike Skinner de la Imperial College London. Însă această protecție nu e pe viață. Majoritatea virusologilor consideră că imunitatea împotriva Covid-19 va dura doar un an sau doi.
Când vom avea un vaccin?
Cercetători din toată lucrează la un vaccin împotriva coronavirusului. Revista Nature anunța vineri că au fost lansate 78 de proiecte de vaccinuri pe tot globul și alte 37 sunt în curs de dezvoltare. Unele dintre ele sunt în faze destul de avansate. Totuși, vaccinurile necesită studii de siguranță și eficacitate la scară largă, care ar dura mult timp. Prin urmare, oamenii de știință iau în calcul varianta ca voluntarii (persoane tinere și sănătoase) să testeze aceste vaccinuri și astfel să se accelereze procesul.