Egiptul se pregătește să deschidă cel mai mare muzeu de artefacte
Anul 2022 vine cu noi schimbări pe plan cultural pentru Egipt. A fost confirmat că statul se pregătește să deschidă unul dintre cele mai mari muzee de civilizație egipteană, chiar lângă celebrele piramide din Giza.
Lansarea marelui muzeu, care se extinde pe o suprafață de aproape 450 000 de metri pătrați, a fost încetinită de pandemia de COVID-19, însă ar putea avea loc la jumătatea noului an, conform spuselor lui Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt.
Egiptul se pregătește să deschidă cel mai mare muzeu de artefacte
Vorbind în cadrul Expoziției de la Dubai 2020, Waziri a declatat că în prezent construcția este completă, lucrările în zonă fiind desfășurându-se până acum. De asemenea, Egiptul lucrează în continuare în escavarea siturilor arheologice, pentru găsirea de noi artefacte.
„Confirmăm că am terminat lucrul pentru exponatele care vor fi afișate în cadrul marelui muzeu. Sperăm să deschidem muzeul pe la jumătatea anului 2022”, a declarat acesta, potrivit Alarabiya.net.
De asemenea, secretarul general a mai dezvăluit că s-a lucrat pe siturile arheologice egiptene, descoperindu-se noi „comori” care au fost escavate, urmând și alte proiecte în acest sens, în vederea descoperirii de noi artefacte.
„Ceea ce vedem la suprafața solului în Egipt nu reprezintă nici 40 % din procentul antichităților care pot fi descoperite în subteran. Există mai mult de 50 de misiuni pe diferite situri, cu mai multe descoperiri în Luxor, Minya, Sohag, Saqqara, Cairo. Regiunea de jos a Egiptului a surprins lumea”, a mai declarat acesta.
Waziri a explicat și că echipele egiptene au reușit să restaureze statui extrem de importante din zona Luxorului, cum ar fi statuia Regelui Ramses al II-a, care a domnit în Egipt între 1279-1213 Î. C. Statuia sa, care are 12 metri înălțime și cântărește 65 de tone, a fost arătată publicului în aprilie 2017, ca parte a unei campanii de restaurare a Luxorului.