Ei sunt cei mai bogaţi regi ai lumii
Palate luxoase, bijuterii rare şi mii de supuşi care li se închină. Cam aşa arată din exterior viaţa monarhilor planetei. Însă atunci când vine vorba de bogăţie, descoperim cu surprindere că nu toate casele regale intră în topul miliardarilor. Cea mai înstărită familie regală din lume este cea care conduce Thailanda, urmată de sultanul din Brunei.
Regele Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun a acceptat să se suie pe tronul Thailandei la 1 decembrie 2016, după decesul tatălui său Bhumibol Adulyadej. Cel al zecelea monarh al dinastiei Charkri este cunoscut sub numele de Rama al X-lea şi este singurul fiu lui fostului rege Bhumibol Adulyadej şi a reginei Sirikit. Scandalurile în care a fost implicat i-au atras porecla de “Regele Playboy” (după ce o filmare din 12 noiembrie 2009 o înfăţişează pe Regina Srirasmi în sânii goi sărbătorind alături de Vajiralongkorn ziua căţelului). O lege regală însă le interzice supuşilor să relateze poveşti care aduc atingere imaginii monarhiei thailandeze, astfel că poveştile cu Maha Vajiralongkorn plimbându-se în maiou şi blugi mulaţi prin mall-urile germane nu au ajuns niciodată în rândul supuşilor acestuia. Vajiralongkorn este cel mai bogat rege din lume datorită averii de 30 de miliarde de dolari moştenite de la tatăl său. În visteria regală deţinută de el se află inclusiv diamantul de 545 de carate, cea mai mare piatră preţioasă care a fost prelucrată vreodată.
Pe locul doi în topul realizat de revista “Fortune” se află sultanul din Brunei, Hassanal Bolkiah (72 de ani) care are o avere de 20 de miliarde de dolari. Spre deosebire de regele thailandez, averea sultanului provine din afaceri cu petrol. Printre extravaganţele sultanului menţionăm cel mai mare palat regal din lume, care costă 350 milioane $, avioane personale şi o colecţie de 600 de Rolls-Royce.
Regele Salman bin Abdulaziz al Saud (82 de ani), al Arabiei Saudite are o avere estimată la peste 17 miliarde de dolari. Pe lângă banii proveniţi din fonduri de investiţii şi tranzacţii imobiliare, familia regală deţine un trust media pan-Arab care deţine Asharq Al-Awsat şi Al Eqtisadiah.
Emirul Khalifa bin Zayed Al Nahyan (70 de ani) este cel mai bogat emir din Emiratele Arabe Unite. Conducătorul din Abu Dhabi are o avere estimată la 15 miliarde de dolari. Averea lui impresionantă a fost realizată prin fondul de investiţii Abu Dhabi Investment Authority care administrează rezervele de petrol ale EAU.
Regele Mohammed al VI-lea al Marocului (55 de ani) are o avere estimată la 5,7 miliarde de dolari. Suma colosală a fost realizată prin intermediul Morocco National Investment Company, un fond de investiţii care operează în mai multe ţări africane în domeniul bancar, al telecomunicaţiilor şi al resurselor regenerabile de energie.
Prinţul Hans-Adam al II-lea de Liechtenstein (73 de ani) are o avere estimată la peste 5 miliarde $. El a strâns această avere datorită băncii private LGT Group pe care o deţine şi a fondului de investiţii pe care îl coordonează.
Emirul Şeic Mohammed bin Rashid Al Maktoum (69 de ani) din Dubai, Emiratele Arabe Unite are 4,5 miliarde de dolari. Emirul Dubaiului a donat 10 miliarde de dolari Fundaţiei Mohammed bin Rashid Al Maktoum care investeşte în generaţiile viitoare şi a strâns o avere colosală din investiţiile făcute în plamurile de dezvoltare a Dubaiului.
Marele Duce Henric de Luxemburg (63 de ani) are o avere de 4 miliarde $, iar instituţia pe care o reprezintă încasează anual, începând cu 1948, suma de 324.851 $. Însă majoritatea averii provine din fonduri de investiţii.
Emirul Şeic Tamim bin Hamad al Thani (38 de ani) din Qatar are o avere de 2,4 miliarde $, moştenită de la tatăl său care nu mai e pe tron din 2013 şi care administrează un fond de investiţii.
Pe poziţia a zecea a topului se află Prinţul Albert II de Monaco cu o avere estimată la peste un miliard de dolari. Majoritatea banilor lui provin din investiţii imobiliare şi afaceri cu obiecte de lux.