Este cel mai vechi oraș din lume locuit în permanență! A fost fondat cu mii de ani înainte de Hristos
Multe dintre primele orașe ale umanității sunt astăzi ruine, în timp ce unele dintre acestea nici măcar nu au fost identificate de către arheologi. Însă, există și unele situații în care nu doar că aceste metropole antice încă sunt locuite și astăzi, dar au o importanță uriașă! Acestea sunt cele mai vechi orașe din lume care au fost locuite în permanență.

Cândva, aceste locuri erau primele așezări urbane ale umanității, însă, pe măsură ce au trecut milenii întregi, ele au fost uitate complet. Unele dintre ele au fost scoase la lumină de către arheologi, în timp ce altele rămân ascunse sub pământ chiar și astăzi. Cu toate acestea, unele orașe au reușit să reziste în fața timpului, rămânând locuite vreme de mii de ani.
Iar poate că cel mai impresionant exemplu este Ierihonul, din Palestina, un oraș fondat acum aproximativ 9.000 de ani înainte de nașterea lui Hristos! Acesta ar fi cel mai vechi oraș fortificat din lume, însă, se pare că ar fi fost, la un moment dat, abandonat vreme de câteva secole. Chiar și așa, Ierihonul se numără printre cele mai vechi orașe încă populate, din întreaga lume.
Damascul este locuit de mii de ani
Nu la mare distanță de Ierihon se află un alt oraș din această categorie fascinantă. Damscul, capitala Siriei, a fost locuit din perioada 8.000 – 10.000 î. Hr. Însă, el a devenit un oraș cu adevărat important de abia prin mileniul III î. Hr.
Tot în Siria, dar ceva mai la nord, se află și orașul Alep, cândva un important nod comercial al Orientului. Oamenii ar fi locuit în această zonă încă din secolul al X-lea î. Hr., iar în mileniul II î. Hr., Alepul deja era o metropolă importantă.
Aceste orașe au fost fondate cu mii de ani înainte de nașterea lui Hristos
Deși este una dintre cele mai vechi și mai importante civilizații din istorie, cele mai multe orașe antice egiptene au fost abandonate, de-a lungul mileniilor. Însă, printre cele care sunt locuite și astăzi se află Faiyum, la 100 km sud de Cairo.
Egiptenii antici numeau acest oraș Shedet, în timp ce în sursele grecești apare sub denumirea de Crocodilopolis. Arheologii au descoperit că oamenii au locuit în zonă încă din 7.200 î. Hr., iar prin mileniul VI î. Hr., Faiyum era un oraș important în Egipt. Astfel, el este cel mai vechi oraș încă locuit din această țară, cât și unul dintre cele mai vechi din Africa.