Conducătorul care a speriat Europa! A încălcat secole de tradiție în numele dragostei, transformând un întreg Imperiu

Astăzi, mulți români îl cunosc pe acest sultan otoman datorită faimosului serial turcesc despre viața sa. Însă, dincolo de această producție se află una dintre cele mai fascinante și importante personalități ale istoriei otomane. Domnia lui Suleyman Magnificul este considerată a fi „Epoca de Aur” a Imperiului Otoman, care a început un declin încet, după moartea acestuia.

Sultanul este cunoscut și ca „Suleyman Legiuitorul”
Sultanul este cunoscut și ca „Suleyman Legiuitorul”

Cel de-al 10-lea sultan otoman mai este cunoscut și sub numele de „Suleyman Kanuni”, adică Suleyman Legiuitorul. Născut pe coasta Mării Negre, la Trabzon, pe data de 6 noiembrie 1494, Suleyman este adus la Constantinopol, unde studiază subiecte diverse, precum Știința, Istoria, Literatura, Teologia, cât și Tactica Militară.

În timpul copilăriei sale, Suleyman se împrietenește cu Ibrahim Pargalezul, un sclav grec care ajunge unul dintre cei mai de puternici demnitari din imperiu. Suleyman era fiul lui Selim Necruțătorul, sultanul otoman care cucerise Levantul, Egiptul și Hejazul (regiunea vestică a Arabiei, unde se află orașele Mecca și Medina), iar la 17 ani, tânărul prinț este numit de tatăl său drept guvernatorul al eyaletului Cafa, din Crimea, apoi ajungând și la Manisa și Edirne.

A reușit să cucerească Regatul Ungariei

Suleyman urcă pe tronul otoman pe data de 30 septembrie 1520, iar în timpul domniei sale continuă expansiunea rapidă a imperiului. La un singur an de la încoronare, tânărul suveran cucerește Belgradul, care era condus la acea vreme de Ungaria. Apoi, în 1522, el lansează o invazie a Rodosului, unde domneau Cavalerii Ioaniți. Aceștia sunt nevoiți să se predea, după ce rămân fără praf de pușcă.

Câțiva ani mai târziu, regele Ungariei decapitează un sol otoman, căruia îi trimite capul înapoi la Suleyman într-un butoi de miere. Furios, sultanul invadează Ungaria, iar după bătălia de la Mohacs, de pe 29 august 1526, regatul maghiar este cucerit, potrivit historia.ro.

Suleyman a încălcat tradiția și s-a căsătorit cu Hurrem

Hurrem provenea din vestul Ucrainei
Hurrem provenea din vestul Ucrainei

Încrezător în propriile forțe, Suleyman asediază Viena în 1529, însă nu reușește să cucerească orașul. Dar, între timp, trupele acestuia reușesc să supună Africa de Nord, iar în Orient, sultanul cucerește Bagdadul în 1534, de la Safavizi, dinastia ce conducea Iranul la acel moment.

Desigur, nu putem vorbi despre Suleyman fără să menționăm și povestea sa de dragoste cu Hurrem. Aceasta ajunge în Constantinopol drept sclavă, fiind capturată în urma unui raid în Ucraina. Născută sub numele de Roxelana, ea este numită „Hurrem” de către Suleyman, adică „Cea Veselă”.

Tânăra ajunge rapid favorita suveranului, iar în 1533, sau 1534, Suleyman încalcă tradiția și se căsătorește cu ea, deși era o simplă concubină. În cele din urmă, sultanul moare la vârsta de 71 de ani, în anul 1566, fiind urmat la tron de unul dintre fii săi cu Hurrem, Selim. Domnia lui Sulyeman a fost una încununată de succes, iar pe lângă expansiunea teritorială, el a pus în practică și nenumărate reforme și proiecte de infrastructură.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Lidia Fecioru de la Adevăruri ascunse jpg
friptura vita istcok jpg
Arta giuvaiergeriei în Imperiul Mongol jpeg
ciorba de loboda logo jpg
unghii jpg
de ce este mai scumpa apa din avion, foto shutterstock jpg
carat1 jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net