La ce preț uriaș se vor vinde roșiile românești în acest an? Puțini români și le vor mai putea permite
Este un aliment banal, care, până acum, se vindea la prețuri extrem de mici. Din păcate, din acest an, el poate deveni un adevărat produs de lux, pe care tot mai puțini dintren noi ni-l vom mai permite. Este vorba despre roșiile românești, care ne vor costa chiar și 60 de lei kilogramul.

Schimbările climatice schimbă complet ce știam până acum despre agricultură și despre datele la care anumite produse ar trebui să înceapă să apară pe piață. Datorită temperaturilor ridicate, roșiile se fac mult mai repede în acest an, iar producătorii estimează că ele deja se vor găsi pe tarabele din țara noastră de pe 15 aprilie. Însă, primele roșii din acest sezon s-ar putea vinde cu prețuri cuprinse între 40 și 60 de lei, pentru un kilogram.
În plus, chiar dacă ziua este neobișnuit de cald, legumicultorii tot trebuie să protejeze roșiile pe timp de noapte, când temperaturile scad. Din acest motiv, centralele din sere merg constant, lucru ce îi costă destul de mult pe rpdoucătorii din țara noastră.
Roșiile românești pot apărea pe piață de pe 15 aprilie
Practic, legumicultorii români sunt nevoiți să plătească mii de euro pentru a asigura o temperatură potrivită în sere. Iar acest cost se va reflecta și asupra prețului pe care îl vor avea roșiile.
„Încălzim cu aeroterme pentru a usca aerul şi suplimenta căldura. Avem un sistem cu furtune, pentru a încălzi solul și rădăcina. Circulă apă caldă prin aceste furtune. Costurile sunt foarte mari cu încălzirea. Sare de cel puțin 10.000 de euro pe mia de metri pătraţi încălzirea cu tomatele”, explică producătorul local Dragoș Cosmin, potrivit observatornews.ro.
Prețul poate urca până la 60 de lei pentru un kilogram
Din păcate, costul facturilor va ridica prețul roșiilor românești din piață. Cei dintre noi care vom dori să savurăm aceste produse de Paște vom fi nevoiți să scoatem din buzunar sume destul de mari. În timp ce anul trecut, la început de sezon, un kilogram de roșii costa doar 35 de lei, în 2025, vom plăti între 40 și 60 de lei, pentru aceeași cantitate.
Chiar și așa, producătorii spun că se tem că vor ieși în pierdere. Mai ales datorită faptului că alternative de import costă doar 10 – 20 de lei, pe kilogram.