Este un record absolut. Ce țară a raportat recent 95.000 de centenari, dintre care 90% sunt femei

Numărul persoanelor care au împlinit vârsta de 100 de ani sau sunt mai în vârstă a atins un nivel record în Japonia. Datele oficiale publicate la începutul lunii septembrie indică peste 95.000 de centenari, dintre care aproape 90% sunt femei. Japonia, a patra cea mai mare economie a lumii se confruntă cu o situație demografică cu totul specială pe măsură ce populația îmbătrânește și scade.

Număr record de persoane peste 100 de ani

Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ

La 1 septembrie, Japonia avea 95.119 de centenari, în creștere cu 2.980 de persoane față de anul trecut.

Discrepanța între sexe este uriașă. Cifrele arată că femeile de peste 100 de ani sunt în numă de 83.958, în timp ce 11.161 sunt bărbați, a precizat Ministerul Sănătății într-un comunicat.

Duminică, date guvernamentale separate au arătat că numărul persoanelor de peste 65 de ani a atins un nivel record de 36,25 milioane, reprezentând 29,3 % din populația Japoniei, notează France Press.

Cea mai gravă criză demografică

Japonia se confruntă cu o criză demografică din ce în ce mai gravă, deoarece creșterea populației vârstnice duce la creșterea costurilor medicale și de asistență socială. Între timp, forța de muncă este din ce în ce mai redusă.

Populația totală a țării este de 124 de milioane, după ce a scăzut cu 595 000 în perioada anterioară, conform datelor guvernamentale anterioare.

Guvernul a încercat să încetinească declinul și îmbătrânirea populației fără succes semnificativ, prelungind în același timp treptat vârsta de pensionare la 65 de ani urmând să devină regula pentru toți angajatorii începând cu anul fiscal 2025.

Cea mai vârstnică persoană din lume este tot în Japonia

Japonia găzduiește în prezent cea mai bătrână persoană în viață din lume, Tomiko Itooka, care s-a născut la 23 mai 1908 și are 116 ani, potrivit Gerontology Research Group din SUA.

Itooka locuiește în Ashiya, prefectura Hyogo din vestul Japoniei, a precizat ministerul.

„Nu am nicio idee despre care este secretul vieții mele lungi”, a declarat presei locale cel mai în vârstă bărbat din Japonia, Kiyotaka Mizuno, care are 110 ani.

Mizuno, care locuiește împreună cu familia sa în Iwata, prefectura Shizuoka din centrul Japoniei, se trezește în fiecare dimineață la ora 6:30 și mănâncă trei mese pe zi - fără să fie pretențios la mâncare.

Hobby-ul său este să asculte sporturi în direct, inclusiv lupte sumo, a declarat ministerul.

Precedenta deținătoare a recordului, Maria Branyas Morera, a murit luna trecută în Spania, la vârsta de 117 ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
politist1 jpg
Regina Margrethe a Danemarcei   Per Morten Abrahamsen jpeg
ambulanta elevi pexels jpg
index webp
dovleac istock jpg
tigara fum  dependenta  productie tigari   foto pixabay jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
cora pearl
image
actualitate.net
image
actualitate.net