Exerciţii nucleare sau invadarea Ucrainei? Rusia, antrenamente militare în apropierea graniței

Ultima actualizare:

Situaţia de la graniţa Ucrainei este ca o bombă care are nevoie de o scânteie pentru a exploda. Vineri, Kremlinul a condamnat ”genocidul celor 9.000 de civili din Donbas”, printre care şi 126 de copii şi a acuzat armata ucraineană de crime împotriva umanităţii în faţa ONU. 

Armata rusă desfăşoară sâmbătă manevre militare cu rachete  balistice şi de croazieră
Armata rusă desfăşoară sâmbătă manevre militare cu rachete balistice şi de croazieră

Această afirmaţie a fost făcută în aceeaşi zi în care preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat presei că ”Rusia îşi construieşte un pretext pentru a ataca Ucraina” şi apelează la diversiunea de joi, când şase civili au fost răniţi într-un atac cu rachete declanşat de separatiştii pro-ruşi din Lugansk.

Grădiniţa din Stanţî, Lugansk, lovită  de o rachetă a separatiştilor ruşi
Grădiniţa din Stanţî, Lugansk, lovită de o rachetă a separatiştilor ruşi

Două educatoare au fost rănite şi copiii din grădiniţa din localitatea Stanţî au fost evacuaţi după ce a fost declanşat atacul, la scurt timp după ora 9.00. Vladimir Putin a anunţat că asistă azi la exerciţiile nucleare de la graniţa Ucrainei, care au loc conform planului stabilit de Ministerul Apărării de la Moscova.

Oleksi Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, a declarat ieri că ”serviciile noastre de informaţii analizează atent orice mişcare de la graniţă care ar putea ameninţa Ucraina. Credem că probabilitatea unei escaladări la scară mare este redusă”, a declarat el, citat de AFP.

Copiii au fost evacuaţi de urgenţă  după declanşarea atacului. Fotografii EPA-EFE
Copiii au fost evacuaţi de urgenţă după declanşarea atacului. Fotografii EPA-EFE

Experții: atacul este posibil în orice clipă

Tot ieri, preşedintele belarus Aleksander Lukaşenko a declarat că permite trupelor ruseşti să rămână pe teritoriul ţării sale ”atât timp cât este necesar” şi şi-a exprimat acordul ca testele cu rachete nucleare să aibă loc şi la graniţa dintre Belarus şi Ucraina. Manevrele militare au loc cu rachete balistice şi de croazieră. Conform datelor obţinute cu ajutorul sateliţilor comerciali de pe orbita Terrei, la graniţa cu Ucraina se află aproximativ 150.000 de militari ruşi dotaţi cu armament greu şi blindate, gata pentru o invazie rapidă a Ucrainei.

Joe Biden a avertizat  că Rusia caută un pretext  pentru a ataca
Joe Biden a avertizat că Rusia caută un pretext pentru a ataca

Rusia a dezminţit, joi seara, în cadrul reuniunii ONU, că intenţionează să atace Ucraina, dar a subliniat că nu poate rămâne insensibilă la genocidul din cele două republici separatiste. Tot joi, peste 700.000 de persoane din Doneţk şi Lugansk au primit paşapoarte ruseşti în regim de urgenţă, iar presa occidentală a subliniat că aceasta e o manevră menită să creeze un nou pretext pentru a obliga comunitatea internaţională să recunoască autonomia celor două teritorii ucrainene anexate începând din 2014 de trupe alcătuite din ”rezervişti şi voluntari ruşi”, conform Kremlinului.

Preşedintele Belarusului  Alexander Lukaşenko aprobă exerciţiile  nucleare de la graniţa cu Ucraina
Preşedintele Belarusului Alexander Lukaşenko aprobă exerciţiile nucleare de la graniţa cu Ucraina

Joi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat detaşamentele de graniţă din regiunea Doneţk şi a stat alături de soldaţi în tranşee, echipat fiind cu vestă antiglonţ şi cască de război. 

Liderul republicii Doneţk, Denis Puşilin, a acuzat Ucraina că se pregăteşte să invadeze cele două provincii separatiste proruse şi a ordonat ieri evacuarea civililor în regiunea rusească Rostov.

Serviciile secrete britanice dezvăluie planul de atac 

Conform unui raport oficial publicat de presa britanică, Rusia va invada Ucraina în două etape, fără a anticipa în vreun fel acţiunea sa. Serviciile secrete britanice au strâns suficiente informaţii evaluând dispunerea de trupe şi manevrele militare exersate în ultimele 60 de zile pentru a prezenta cele două faze de invadare a Ucrainei prin mişcări ample de trupe, la sol.

Conform raportului, Kievul va fi cucerit prin trei atacuri simultane, două dinspre Belarus şi unul dinspre est. Trupele din Crimeea urmează să avanseze către Donbas şi de acolo să atace Nipru, susţinute de alte efective ruseşti din regiunea Harkov şi din estul Ucrainei. Al doilea val al invaziei va ţinti Odessa şi regiunea Viniţa, unde vor avea loc ultimele bătălii împotriva rezistenţei armatei ucrainene. Serviciile secrete britanice semnalează faptul că atacul se poate produce în orice clipă.

    Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
mario scurtu jpeg
image
image
image
image
image
image
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net