Francezii au evacuat sute romi, inclusiv copii, din „Jungla Parisului”
Poliția din Paris a evacuat sute de familii de romi dintr-o mahala din nordul orașului, miercuri (3 februarie), la „ordinul” proprietarului. Într-o zi friguroasă de iarnă, sute de adulți și copii foarte mici au fost scoși cu forța din ceea ce francezii numesc „Mica Junglă a Parisului”. Deși a fost o operațiune efectuată de autorități, rezidenții cred că li s-au încălcat mai multe drepturi acelor familii de romi și că
„Locuiesc chiar vizavi. I-am auzit foarte devreme, era dimineață. Am coborât să văd ce se întâmplăș. Poliția evacua oamenii. E important ca autoritățile să știe cu ochii pe ei. E important ca polițiștii să știe că fac ceea ce fac fără ca noi să fim de acord cu ei”, a spus Josie, o pariziană în vârstă de 50 de ani, potrivit France24.
Evacuarea mahalalei, cunoscută drept „Mica Junglă a Parisului”, a fost cerută de Înaltea Curtea de la Paris, la sfârștiul anului trecut, după ce a fost depusă plângere depusă de către proprietarul pământului unde trăiau în jur de 300 de romi. Unii știau că evacuarea este iminentă, așa că și-au făcut bagajele înainte să ajungă poliția.
Mulți dintre romi s-au întors în România, potrivit activistului francez Phillippe Goossens, „dar probabil se vor întoarce în curând”.
„Sunt șobolani aici, dar e mai bine decât în România”
Unul dintre romii evacuați cu forța din „Mica Junglă a Parisului” a declarat pentru AFP că: „Suntem europeni. De ce nu avem drepturi?”. Un altul le-a spus jurnaliștilor că „sunt șobolani aici în mahala, dar tot e mai bine decât în România”.
Franța nu e la prima evacuare de acest gen, fiind o țară intens criticată pentru deciziile politice xenofobe. Anul trecut, poliția din Paris a evacuat 11.000 de romi, care locuiau la periferia orașului. Organizațiile franceze care susțin drepturile omului consideră că acest comportament nu este unul uman și că imaginea Franței este pătată de astfel de „abateri” de la normele europene.
„E aceeași poveste mereu. Oamenii ajung pe străzi. E mai ușor să îi evacuezi decât să găsești o soluție sustenabilă”, a spus Phillipe Goossens.