Franța și Germania își îndeamnă cetățenii să părăsească Ucraina. Doi soldați au fost uciși

Situația devine explozivă în Ucraina, în contextul în care liderii occidentali, în frunte cu vicepreședintele american Kamala Harris, s-au reunit la München, iar președintele rus Vladimir Putin a coordonat câteva manevre nucleare la granița cu Ucraina.

ucraina armata epa efe jpeg

Autoritățile din Germania și Franța și-au îndemnat, sâmbătă, cetățenii să părăsească Ucraina, în timp ce companiile aeriene Lufthansa și Austrian Airlines și-au anulat toate zborurile către Kiev.

„Cetăţenii germani sunt îndemnaţi să părăsească Ucraina acum. O confruntare militară este posibilă în orice moment”, a transmis Ministerul de Externe, potrivit Reuters.

Un mesaj similar a fost transmis, sâmbătă, și de ministerul francez de Externe, după ce mai multe țări, printre care SUA şi Marea Britanie, le-au cerut deja cetăţenilor lor să părăsească în cel mai scurt timp teritoriul Ucrainei.

Kamala Harris: ”Granițele niciunui stat nu pot fi schimbate cu forța”

De la München, unde s-au reunit liderii occidentali, în frunte cu vicepreședintele american Kamala Harris, curg avertismentele pentru liderul rus Vladimir Putin.

Kamala Harris a declarat că acesta este cel mai grav conflict de la Războiul Rece încoace. ”Granițele niciunui stat nu pot fi schimbate cu forța”, a mai spus vicepreședintele SUA.

Harris a transmis că SUA consideră ”sacrosant” articolul 5 al Tratatului NATO, articol care vizează solidaritatea în cazul unui atac asupra unui stat aliat, și a făcut trimitere la măsurile de întărire a Flancului Estic, învocând explicit trimiterea de trupe în România.

De asemenea, Kamala Harris a avertizat din nou Rusia că aliații au pregătit sancțiuni economice fără precedent, care vizează instituții financiare rusești și industriile-cheie.

Doi soldați au fost uciși în Ucraina

În tot acest timp însă, armata ucraineană a înregistrat nu mai puțin de 19 încălcări ale acordului de încetare a focului, iar Pentagonul a transmis că 40% dintre forțele ruse relocate la frontierele cu Ucraina sunt în poziție de atac.

Un militar ucrainean a fost ucis sâmbătă dimineaţă într-un bombardament al separatiştilor pro-ruşi din regiunea Donbas. Rebelii au folosit inclusiv artileria grea, interzisă prin acordurile de la Minsk.

Un al doilea soldat ucrainean a fost ucis sâmbătă după-amiază pe frontul din estul Ucrainei (Armată), scrie AFP.

Acestea sunt primele decese în rândul militarilor ucraineni de mai bine de o lună. Patru soldați au fost, de asemenea, răniți și internați în spital, a transmis armata într-un comunicat, acuzând separatiștii că au comis 70 de încălcări ale armistițiului care se presupune că ar fi în vigoare.

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a afirmat, sâmbătă, la conferinţa de securitate de la München, că Ucraina s-ar putea confrunta cu “cel mai rău scenariu” săptămâna viitoare. “Trebuie să ne pregătim pentru cel mai rău scenariu şi acesta s-ar putea întâmpla săptămâna viitoare. Adevărul este că Rusia vrea să dea ceasul înapoi, vrea să îl dea înapoi până la anii 1990 şi înainte de aceştia”, a spus Truss, potrivit The Guardian, citat de News.ro.

  Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Zodiac - horoscop FOTO Shutterstock
Cristina Pazurati în vizita la Tristan Tate FOTO Antena 3 CNN / Wowbiz
cub horoscop bani
barbat suparat jpg
lidia fiica corneliu vadim tudor cum isi serba tatal ei ziua de nastere 802328 jpg
America Express Andreea Balan si Andreea Antonescu 6 amuleta Foto Antena 1 jpg
bani valuta curs valutar dolari pexels jpg
cub cornel Ilie png
image
image
image
image
image
image
Fratii Tate escortati de politisti la iesirea din sediul DIICOT 26 ianuarie FOTO Inquam Photos Sabin Cirstoveanu
Cristina Pazurati în vizita la Tristan Tate FOTO Antena 3 CNN / Wowbiz
barbat suparat jpg
bani valuta curs valutar dolari pexels jpg
facebook messenger jpeg
gun 4560173 960 720 jpg