UPDATE: Greșeala fatală a lui Putin, cu trei zile înainte de atentat. Bilanțul ajunge la 143 de morți

Ultima actualizare:

UPDATE: Veștile din Moscova sunt tot mai rele. Bilanțul a crescut la 143 de morți, iar autoritățile spun că se aștepată să crească. Din cei 88 de răniți, mulți sunt în stare critică. Mai mult, salvatorii încă scotocesc printre printre resturile de acoperiș prăbușit în timpul atentatului, urmat de două explozii.

image

Imagini greu de privit au fost publicate pe X de agenția NEXTA. Ei spun că 28 de cadavre au fost găsite într-o toaletă, iar alte 14 au fost găsite pe scările de evacuare. "Multe mame au fost găsite moarte ţinându-şi copiii la piept", scrie Reuters.

🚨🇷🇺BREAKING: DEATH TOLL FROM MOSCOW TERROR ATTACK RISES TO 115Source: TASS https://t.co/0rlw8JJ44H pic.twitter.com/HYNybVp4JC

— Mario Nawfal (@MarioNawfal) March 23, 2024

Vladimir Putin a făcut o primă declarație după atentatul fără precedent din ultimele decenii. El acuză Ucraina că ar fi pregătit trecerea teroriștilor peste graniță.

„Cei patru atacatori de la Crocus au fost reținuți; aceștia au încercat să fugă spre Ucraina, unde a fost pregătită o „fereastră” pentru trecerea frontierei;

Toți cei implicați vor fi pedepsiți. Oricine ar fi ei. Oricine i-a dirijat. Vom identifica și pedepsi pe toți cei care au pregătit acest atac asupra Rusiei.

Suntem pregătiți să ne unim forțele cu alte țări în lupta împotriva terorismului internațional. Datoria noastră este să fim împreună în aceeași linie. Nimeni și nimic nu ne poate zdruncina unitatea și voința”, a spus Vladimir Putin.

UPDATE:  Numărul victimelor în urma atacului de vineri seară de la periferia Moscova, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), a crescut la 115 morţi, a anunţat sâmbătă Comitetul de Anchetă din Rusia, potrivit Reuters şi AFP.Într-un comunicat, anchetatorii au precizat că au găsit "mai multe cadavre în timp ce curăţau dărâmăturile", ceea ce ridică bilanţul victimelor la "115 morţi"."Operaţiunile de căutare continuă", au adăugat ei.Potrivit guvernatorului regiunii, operaţiunile de căutare a victimelor sub dărâmături vor dura câteva zile.

Știre inițială:

Bilanț negru, sâmbătă, la Moscova după atentatul de vineri seara, revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic. Cel puțin 93 de civili au fost uciși, iar numărul răniților raportat este de circa 150. Printre aceștia sunt câteva zeci de persoane despre care autoritățile medicale din Rusia spun că sunt în stare gravă sau critică. Mai mulți bărbați înarmați, îmbrăcați în uniforme de camuflaj, au deschis focul asupra mulțimii la un concert organizat la sala Crocus City Hall, situată în apropierea Moscovei. Publicația Kyiv Independent scrie în această dimineață despre greșeala fatală pe care Vladimir Putin a făcut-o în urmă cu trei zile.

Masacrul din Moscova, fără precedent în utimele decenii

Atentatul a avut loc vineri seara la un concert cu public numeros. Sursă foto: Profimedia Images
Atentatul a avut loc vineri seara la un concert cu public numeros. Sursă foto: Profimedia Images

Eșec de proporții al serviciilor de securitate din Federația Rusă la care a contribuit orgoliul imens al dictatorului Vladimir Putin în contextul în care Statele Unite ale Americii, prin serviciile de informații americane, au atenționat Rusia despre potențiale atacuri teroriste ale grupărilor fundamentaliste.

Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, a precizat că la începutul lunii martie guvernul american a obținut informații cu privire la planurile unui atentat terorist la Moscova, care ar fi putut viza evenimente de amploare, inclusiv concerte. Aceste informații au fost împărtășite cu autoritățile ruse.

Tot la începutul lunii martie Ambasada Statelor Unite în Rusia a emis public un avertisment prin care îndemna cetățenii americani să stea departe de zonele aglomerate. Se întâmpla pe 7 martie. Atenționări similare au emis și Marea Britanie, Germania sau Canada.

Declarația fatală a lui Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin a respins toate aceste avertismente occidentale cu privire la posibile atacuri teroriste pe teritoriul Federației Ruse.

Publicația Kyiv Independent reia o declarație publică făcută de Vladimir Putin cu doar 3 zile înainte de masacrul de la Moscova și transmisă de agenția oficială rusă de presă Tass.

Putin spunea atunci că avertismentele sunt un „șantaj” al Occidentului și o tentativă de a destabiliza Rusia.

„Toate aceste (n.r. - avertismente) seamănă cu un șantaj, cu intenția de a ne intimida și a destabiliza societatea noastră”, a transmis Putin, în cadrul unei ședințe a consiliului de administrație al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), cu doar trei zile înainte de masacru.

Atentatul a fost ulterior revendicat de gruparea teroristă Statul Islamic. Cei patru bărbați islamiști implicați în atentat au fost arestați, potrivit autorităților de la Moscova. Alți suspecți implicați în masacru au fost de asemenea arestați. În total ar fi fost reținute 11 persoane.

Conform celui mai recent bilanţ oferit de Comitetul de Anchetă din Rusia, 93 de persoane au murit în urma atacului. Anchetatorii au precizat că acestea sunt date preliminare şi au atras atenţia că este de aşteptat ca numărul victimelor să crească.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net