Haos total la cea mai mare închisoare din Filipine, New Bilibid! Penitenciarul unde totul este posibil

Arme letale, droguri, alcool, păsări de luptă, pitoni, ba chiar o menajerie de cai, zeci de mii de bunuri de contrabandă confiscate, iată rezultatele ultimei percheziții realizate de poliție la închisoarea New Bilibild.

Inchisoare in Japonia FOTO Shutterstock

Inspecția a fost efectuată în urma asasinării jurnalistului Percival Mabasa, în privința căruia poliția susține că a fost asasinat la ordinul șefului închisorii Gerald Bantag. Bantag a negat acuzațiile și cazul nu a ajuns încă în instanță, dar gravitatea acuzațiilor a readus în centrul atenției conducerea închisorilor din țară.

Penitenciarele filipineze sunt renumite pentru corupția care domnește în interiorul lor. Luna trecută, patru japonezi au fost arestați pentru că ar fi orchestrat un șir de escrocherii și jafuri în țara lor de origine din interiorul unui centru filipinez de detenție pentru imigranți. În urma unei inspecții în cadrul acestuia s-au găsit telefoane, laptopuri, routere și numerar, relatează The Guardian.

Dai un ban dar stai în față!

O investigație derulată în anul 2014, care a stârnit senzație la acel moment, a dezvăluit condițiile luxoase de care se bucurau anumiți interlopi bogați și alte privilegii de care unii, nici în traiul obișnuit nu se pot bucura. Astfel, autoritățile au descoperit că aceștia dețineau vile și băi cu jacuzzi, televizoare, baruri de striptease, jucării sexuale și droguri. Un interlop și-a construit inclusiv un studio de muzică, a înregistrat mai multe cântece de dragoste, lansându-și chiar propriul album, care s-a vândut în 15.000 de exemplare.

Organizare internă bizară, deținuților le sunt delegate sarcini ce reveneau gardienilor

Închisoarea New Bilibid, una dintre cele mai mari închisori din lume, găzduiește 29.000 de deținuți, în ciuda faptului că are o capacitate de doar 6.000 de locuri, afirmă Raymund Narag, profesor de criminologie și drept penal la Universitatea Southern Illinois.

Pentru a preveni izbucnirea violențelor, datorită personalului insuficient, gardienii și deținuții și-au dezvoltat propriile strategii. Astfel, s-a creat o ierarhie a deținuților, fiecare deținând diferite roluri. Sarcinile de bază, inclusiv asigurarea cheilor, le revin deținuților.

Această structură reduce riscului de recidivă, însă estompează și granițele din închisoare. Gardienii ajung să devină dependenți de deținuți, uneori alăturându-se bandelor acestora.

Deținuților li se permite, de asemenea, să primească resurse din exterior, cum ar fi medicamente, alimente sau haine, chiar sume de bani de aproximativ 40 de dolari pe vizitator, o singură dată în ziua permisă vizitelor, ceea ce înseamnă că există și un anumit comerț în cadrul închisorii, declară Narag.

În această situație, în care deținuții pot câștiga bani înăuntru, gardienii sunt mituiți ușor, permițând astfel obiecte interzise, precum telefoanele sau chiar accesul în camere cu aer condiționat.

Condiții inegale. Deținuții săraci trăiesc în condiții inumane și mor pe capete

Condițiile sunt mizere, însă, pentru majoritatea deținuților. Aproximativ 5.200 dintre aceștia mor anual din cauza supraaglomerării, bolilor și violenței, declara în 2019 un medic de la spitalul închisorii.

Regulile pot fi aplicate în mod arbitrar, dar strict. Fides Lim, din Kapatid, un grup de sprijin pentru familiile și prietenii deținuților politici, afirmă că rudelor care au făcut călătorii lungi pentru a-și vizita familia li se poate refuza intrarea, fără explicații.  Au fost avocați cărora li s-a refuzat permisiunea de a-și vizita clienții. De asemenea, pot fi refuzate pachetele mâncare, de care depind atât de mult deținuții. Activiștii din interior sunt lăsați să ,,flămânzească", adaugă ea.

Secretarul justiției, Jesus Crispin Remulla, a recunoscut că sectorul penitenciarelor se confruntă cu multe provocări și a promis reforme. Din iulie 2022, când președintele Ferdinand Marcos a preluat puterea, peste 4.000 de deținuți au fost eliberați, inclusiv pentru bună conduită, ca parte a unui efort de a reduce presiunea asupra sistemului penitenciar.

Conde a mai adăugat că măsurile au constituit un pas în direcția cea bună, dar că este nevoie de investiții în noi structuri, precum și de o reformă juridică.

Construcția penitenciarului New Bilibuild a început în anul 1936, iar inaugurarea a avut loc în 1940.

,,Bilibid” înseamnă de fapt ,,închisoare” în tagalog. În timpul ocupației japoneze, închisoarea a devenit un lagăr de concentrare în care japonezii i-au închis pe filipinezii care se opuneau ocupației și pe prizonierii de război americani. După război aceasta a redevenit o închisoare de drept comun, unde, de-a lungul timpului, au fost închise personalități precum: Amado V. Hernández, un important scriitor filipinez, Robin Padilla, un foarte cunoscut actor și politician filipinez, în prezent membru al senatului, Claire Phillips, o spioană americancă, care a primit una dintre cele mai înalte distincții civile din Statele Unite ale Americii, ,,Medalia libertății”, iar lista poate continua.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

image
image
image
image
image
image
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net