Hitler, artistul: colecționarii se bat pe picturile dictatorului nazist
O colecție de 29 de picturi în acuarelă și desene, atribuie lui Adolf Hitler, au fost scoase la vânzare, în Nuremberg, Germania, la sfârșitul lui ianuarie, la casa de licitații Weidler. În anii care au precedat Primul Război Mondial, Adolf Hitler a lucrat la sute de picturi, pe care le-a vândut turiștilor sub formă de cărți poștale , pentru a se suține financiar în perioada în care a locuit la Viena (1908-1913). Însă, cel care avea să devină cel mai periculos om din istorie a eșuat lamentabil ca artist.
Mai multe picturi realizate de dictatorul Germaniei naziste au fost recuperate după cel de-Al Doilea Război Mondial și au fost vândute la diferite licitații, contra unor sume de zecii de mii de dolari. Altele au fost confiscate de armata americană și sunt încă sub protecția Guvernului din Statele Unite ale Americii.
În autobiografia sa, „Mein Kampf”, Adolf Hitler a descris cum, în tinerețe, își dorea să devină un artist profesionist, dar aspirațiile sale au fost ruinate, dupăd ce a picat examenul de intrare la Academia de Arte din Viena. A fost respins de două ori de , în 1907 și în 1908, potrivit The Telegraph. Profesorii acestui instutut considerau că este mai talentat la arhitectură decât la pictură.
Un grup de academicieni a estimat că Hitler a realizat în jur de 300 de picturi de-a lungul vieții sale, însă, el a menționat în „Mein Kampf” că pe perioada petrecută la Viena făcea trei lucrări pe zi. Chiar dacă ar fi pictat o singură dată pe zi, în anii petrecuți la Viena, numărul lucrărilor lui Hitler ar ajunge la peste 600.
Unele picturi au fost confiscate de armata americană, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Au ajuns în Statele Unite ale Americii, alături de alte materiale „capturate” după război, iar, până la ora actuală, se află sub protecția guvernului american, care refuză să le expună publicului. Alte picturi au ajuns la colecționari.
În anii 2000, mai multe lucrări semnate de Hitler au început să fie vândute la licitații. Pe vremea când Hitler era soldat, în Primul Război Mondial, la vârsta de 25 de ani (în anul 1914 n.r), își căra ustensilele și lucrările cu el pe câmpul de luptă, iar orele libere le petrecea desenând. Picturile pe care le-a realizat în această perioadă au fost printre ultimele pe care le-a făcut, înainte de a deveni politician și dictator.
Casele de licitații insită că sunt imparțiale în demersul lor și că orice critică ar trebui îndreptată către vânzători și nu către firma de licitații care se ocupă de acest proces.
În urmă cu șase luni, o altă colecție de picturi realizate de Adolf Hitler s-a vândut cu 368.000 de euro. Una dintre cele mai scumpe lucrări, o pictură în acuarelă a Castelului Neuschwanstein din Bavaria, a fost vândută unui colecționar chinez, pentru suma de 91.000 de euro. Nu au fost făcute încă estimări pentru colecția de picturi vândute la Nuremberg, însă ar putea depăși sumele de acum șase luni.