Iată cum trăiesc cei mai periculoși deținuți în Guantánamo
Guantánamo este o închisoare militară care aparține Statelor Unite șI a fost construită după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Este situată într-o bază navală din Cuba și, în ciuda numeroaselor propuneri de a o închide, în centrul de detenție de maximă securitate se află în continuare zeci de deținuți condamnați fără proces.
Guantánamo ar fi trebuit închis
Jurnaliștii de la The Guardian au realizat cu acordul Pentagonului unui tur de două zile a închisorii militare Guantánamo cu scopul de a demonstra că cei 91 de deținuți au parte de un tratament “uman”. Președintele american Barack Obama promisese în cea de-a doua zi a primului său mandat că închisoarea va fi evacuată de deținuți treptat în decursul unui an. Obama a ajuns în acest moment la ultimul an al celui de-al doilea mandat (al optulea an), nu și-a ținut promisiunea și nici nu se întrevede o posibilă închidere a centrului de detenție. În plus, Donald Trump și republicanii săi susțin că dacă vor câștiga alegerile prezidențiale chiar au de gând să mențină “deschisă” închisoarea.
Conform graficului din sursa citată, în 2002, închisoarea avea 20 de deținuți (la 11 ianuarie). Trei zile mai târziu, 14 ianuarie 2002, aceasta avea 50 de deținuți. Apogeul l-a atins în mai 2003, când a înregistrat 697 de deținuți. Apoi, numărul acestora a început să scadă progresiv, la 21 ianuarie 2016 rămânând 91 de deținuți.
Condiții obișnuite pentru o închisoare
Când au intrat în blocurile de celule, jurnaliștii au descoperit figurile fantomatice ale unor deținuți (dincolo de un perete de sticlă) care purtau bărbi, tricouri albe și pantaloni cafenii. Unul se ștergea pe față cu un prosop de hârtie, altul se plimba dintr-un loc în altul, iar altul râdea împreună cu un coleg de celulă.
În Sectorul 6 al închisorii, fiecare bloc de celule de formă triunghiulară are trei mese de oțel, fiecare cu câte șase scaune tot din oțel, prinse în șuruburi în podeaua de beton. Sunt câte 22 de celule pe două etaje, vopsite cu galben și conțin o saltea din spumă, îmbrăcăminte, oglindă, toaletă, masă, pastă de dinți Sensodyne, periuță de dinți Oral B, hârtie igienică, o sticlă cu apă, dopuri pentru urechi, hârtie pentru scris format A4, căsti, covor de rugăciune și Coran.
De la terorism, la lectură și filme
Americanii susțin că printre deținuți se află teroriști, fabricanți de bombe și foste gărzi ale lui bin Laden capturați de pe frontul de luptă din Irak și Afganistan. Deținuții au dreptul să se roage 20 de minute de cinci ori pe zi (întinzându-și covorul pentru rugăciune orientat către Mecca). Li se predau cursuri de artă și de utilizare a calculatorului și 22 de ore pe zi au dreptul la o recreație în aer liber în curtea închisorii.
Personalul medical este format din 100 de persoane și există și o bibliotecă în care se regăsesc peste 34.000 de cărți, reviste, DVD-uri și jocuri video în 15 limbi diferite. Potrivit cercetărilor, printre cele mai vizionate filme de către deținuți se numără “The Avengers”, “Hulk”, “The Lord of the Rings”. “Master and Commander”, “Night at the Museum”, “Pride and Prejudice” și chiar “Tom și Jerry”.
Iată cum arată biblioteca din Guantánamo:
Există deținuți considerați extrem de periculoși
Unul dintre deținuți a decis să rămână mai degrabă în Guántanamo decât să fie transferat într-o țară necunoscută. Acesta fusese selectat pentru transfer, era pregătit să plece, dar s-a răzgândit chiar în ultimul moment. A argumentat prin faptul că nu are niciun membru al familiei acolo unde merge și a decis să rămână tot în închisoare.
Cum este de așteptat, există și deținuți considerați deosebit de periculoși…sau care sunt o amenințare pentru Statele Unite. Printre aceștia se află Khalid Sheikh Mohammed, considerat “arhitectul” planului atacului terorist de la 11 septembrie 2001. Acesta se află închis separat în Sectorul 7 al închisorii, dar locația sa este strict secretă. Doar armata și ofițerii navali știu locația exactă a deținutului.
În ciuda faptului că Obama nu s-a ținut în totalitate de cuvânt, în timpul mandatelor sale au fost totuși eliberați cei mai mulți deținuți. procedurile nu sunt nici chiar atât de simple pe cât par, dar actualul președinte american a dovedit că intenționează să grăbească închiderea centrului de detenție.