Imagini ireale în Columbia, unde un vulcan a lăsat fără gaze 6 milioane de oameni. Cum arată străzile
Șase milioane de oameni din sud-vestul Columbiei nu au acces la gaze naturale de miercuri, din cauza a ceea ce autoritățile numesc o „anomalie termică” ce ar putea afecta conductele. Se pare că este vorba despre un incendiu masiv subteran din apropierea unui vulcan activ, relatează Barrons.
De mai bine de 24 de ore există „o restricție totală a serviciului de gaze naturale”, din cauza creşterii puternice a temperaturii în jurul gazoductului care deserveşte regiunea, a transmis compania de utilități Gases de Occidente.
Criza afectează masiv centrul și sud-vestul țării, potrivit ministerului Minelor, care anunță că peste 6 milioane de locuitori nu mai au acces la gaze naturale.
Potrivit companiei, Transportadora de Gas Internacional, anomalia care a oprit conductele de gaz ar putea fi „produsul unui incendiu subteran” în zona vulcanului Cerro Bravo, din departamentul central Tolima și ar putea dura o săptămână până la restabilirea serviciului.
Oamenii gătesc direct pe stardă
Două treimi din cei 50 de milioane de oameni din Columbia depind de combustibilul pentru gătit și alte utilizări.
„Este nevoie de un plan amplu de urgenţă. E o criză cum nu a mai fost de mult timp", a declarat Jorge Ivan Ospina, primarul din Cali, al treilea oraș ca mărime din Columbia, unde sunt afectați peste 1,3 milioane de utilizatori.
Unii locuitori au trecut la gătit cu lemne de foc, iar alții au stat la cozi lungi pentru a cumpăra sobe electrice, potrivit imaginilor distribuite pe rețelele sociale.
Mai mult, mai multe vehicule de transport în comun alimentate cu gaz au încetat să mai funcționeze.
Cutremur de 6,6 grade
În plus, un cutremur cu magnitudinea 6,6 a lovit miercuri seară o zonă izolată aflată la graniţa dintre Columbia şi Panama, potrivit Institutului american de geofizică (USGS). Nu au fost înregistrate victime sau pagube și nici nu a fost emisă alertă de tsunami.
Seismul, unul dintre cele mai puternice înregistrate în regiune în ultimii ani, a avut loc la ora 23:05 (04:05 GMT joi) la o adâncime de 10 km în Marea Caraibilor, la 40 km de oraşul panamez Puerto Obaldia, a precizat USGS.