Împăratul Naruhito a urcat pe Tronul Japoniei. Ce a promis poporului nipon în cadrul ceremoniei
Împăratul japonez Naruhito a urcat oficial pe Tronul Crizantemei, miercuri, la o zi după abdicarea tatălui lui. În vârstă de 59 de ani, cel de-al 126-lea împărat japonez a promis să lucreze ca simbol al naţiunii şi al unităţii oamenilor lui, informează Reuters.
Fostul împărat Akihito şi împărăteasa Michiko au abdicat, marţi, după trei decenii, într-o ceremonie simplă, în timpul căreia Akihito a mulţumit poporului japonez.
Ceremonia de urcare pe tron al lui Naruhito a avut loc miercuri dimineaţă şi, potrivit regulilor, la prima parte a acesteia soţia lui şi alte femei din curtea imperială nu au participat.
Naruhito, primul împărat născut după Al Doilea Război Mondial şi primul crescut doar de părinţii lui, şi-a exprimat mulţumirea pentru munca lor şi a spus că simte importanţa responsabilităţii pe care a preluat-o.
„Promit că mereu mă voi gândi la oameni şi, în timp ce mă apropii de ei, îmi voi îndeplini îndatoririle ca simbol al statului japonez şi al unităţii japonezilor în conformitate cu Constituţia”, a spus Naruhito. „Sper sincer la fericirea oamenilor şi progresul viitor al ţării şi la pacea mondială”, a adăugat împăratul.
La ceremonie a participat şi fratele lui Naruhito, prinţul moştenitor Akishino.
Împărăteasa Masako nu s-a aflat în încăpere, însă a fost pentru prima dată când o femeie a urmărit ceremonia - Satsuki Katayama, ca membru al cabinetului prim-ministrului Shinzo Abe.
Masako, fost diplomat, a intrat în încăpere la a doua parte a ceremoniei împreună cu celelalte femei din familia imperială.
Shinzo Abe a transmis: „Suntem hotărâţi să creăm, în mijlocul mediului internaţional în schimbare rapidă, un viitor strălucit pentru o Japonie mândră, care este paşnică şi plină de speranţă”.
Reacţiile liderilor mondiali după încoronarea lui Naruhito
Preşedintele american Donald Trump, care va fi primul diplomat ce va vizita cuplul imperial - el va ajunge în Japonia luna viitoare - a transmis felicitări. „Având în vedere că poporul japonez a intrat într-o nouă eră, vom reînnoi legăturile strânse de prietenie dintre ţările noastre”, a declarat el într-un comunicat.
Şi preşedintele chinez, Xi Jinping, a transmis urări, aşa cum a făcut şi cel sud-coreean, Moon Jae-in, care a spus că speră ca Naruhito să îşi amintească, aşa cum a făcut tatăl lui, „durerea războiului şi să continue să facă paşi fermi spre pace”.
Legăturile Japoniei cu vecinii au fost mult timp marcate de războaie şi, în timp ce relaţiile cu Beijingul s-au îmbunătăţit, cele cu Seulul sunt glaciale.
Casa imperială a Japoniei este cea mai veche monarhie continuă din lume.
Deşi este o familie imperială populară, oponenţi ai sistemului imperial au demonstrat marţi şi, în urma confruntărilor cu simpatizanţii de dreapta, poliţia a intervenit, iar doi oameni au fost arestaţi.