Incendiu puternic de vegetație în California. Cei mai mari copaci din lume sunt în pericol!
Un incendiu de vegetație de amploare a luat naștere în California, SUA, iar acesta se extinde în prezent spre pădurea de copaci sequoia din Parcul Național Yosemite, punând în pericol astfel cei mai înalți copaci din lume! Echipele de intervenție duc o luptă aprigă cu focul, pentru a preveni dezastrul. Iată imagini!
Incendiul Wasburn din California, izbucnit în decursul săptămânii trecute, s-a dublat în intensitate în ultimele 24 de ore, extinzându-se pe circa 650 de hectare, pe care le-a mistuit.
Copacii gigantici din Parcul Yosemite, amenințați de incendiul Washburn
Flăcările se extind însă în ritm amenințător și spre pădurea Mariposa, din Parcul Național Yosemite, California, care adăpostește arbori gigant, considerați a fi cei mai înalți copaci din lume.
În Parcul Yosemite sunt 500 de copaci sequoia, dintre care unii „bătrâni” de 2.000 de ani, informează presa internațională. La fața locului, pompierii sunt într-o cursă contra cronometru pentru a proteja comunitățile din împrejurimi și a salva arborii. Din nefericire, vremea secetoasă și vântul nu ajută deloc la stingerea focului.
De asemenea, intervenția pompierilor în zonă este dificilă și din cauza particularității terenului. Echipele de intervenție ajunse la fața locului folosesc și buldozere, pentru a „curăța” terenul și a putea pătrunde în pădure. Un personal de peste 500 de pompieri se luptă în prezent cu flăcările, iar fumul gros rezultat a afectat calitatea aerului din întreaga regiune.
O altă strategie folosită de pompieri este crearea de focuri controlate, pentru a pârjoli terenul și a împiedica, astfel, dezvoltarea focarului existent și în zonele respective. Mai multe imagini surprinse la fața locului au ajuns rapid și pe rețelele de socializare, unde se poate observa cum flăcările gigantice înghit copacii din zonă.
Incendiul Washburn a dus deja la evacuarea forțată a aproape 1.600 de persoane, aflate în zonele apropiate focarului, inclusiv comunitatea din interiorul parcului național.
Care este cauza incendiului masiv
Cât despre cauza incendiului, pompierii sunt de părere că temperaturile ridicate și seceta, care produce o vreme caldă și uscată, au fost factorii principali, însă această teorie este în continuare investigată. Cert este că schimbările climatice fac ca incendiile de vegetație să fie tot mai frecvente.
Anul trecut, mii de sequoia gigantici au fost distruși în incendiile de pădure din California. Potrivit autorităților, peste 35.000 de astfel de focare au izbucnit în SUA până în prezent.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!