Rachete lansate din Liban asupra Israelului. Avertismentul lui Biden. VIDEO

Ultima actualizare:

Libanul a lansat, vineri, 40 de rachete spre nordul Israelului, a anunțat armata israeliană.  Rachetele au lovit mai multe clădiri folosite de Hezbollah, unde se adunau agenți ai grupării teroriste, în Ayta ash-Shab, în sudul Libanului. În tot acest timp, Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetățenilor români să evite orice călătorie în Israel, Palestina, Liban și Republica Islamică Iran.

Iranul vrea să atace Israelul Foto: arhivă personală
Iranul vrea să atace Israelul Foto: arhivă personală

UPDATE. Anunțul lui Joe Biden

Preşedintele american Joe Biden a afirmat vineri că se aşteaptă ca Iranul treacă „în curând” la acţiune, ca răspuns la o întrebare despre ameninţările iraniene cu represalii împotriva Israelului, şi a lansat un apel Teheranului să nu atace. „Nu vreau să dau informaţii confidenţiale, dar mă aştept să fie în curând”, a spus preşedintele american, care a răspuns şi la o întrebare privind mesajul pe care doreşte să-l transmită Teheranului: „Nu faceţi asta!”.

Anunțul MAE

În contextul evoluțiilor de securitate din regiune, MAE le transmite românilor să evita orice călătorie în Statul Israel, Palestina, Republica Libaneză și Republica Islamică Iran. Detalii cu privire la avertismentele de călătorie pentru aceste state sunt disponibile pe pagina de internet a MAE - https://www.mae.ro/travel-alerts.

MAE recomandă cetățenilor români care se află pe teritoriile acestor state să manifeste precauție, să se informeze din surse oficiale cu privire la evoluțiile de securitate și să respecte cu strictețe eventualele recomandări/instrucțiuni ale autorităților locale.

Zeci de rachete asupra Israelului 

Gruparea şiită libaneză Hezbollah, susţinută de Iran, a anunţat vineri că a lansat „zeci de rachete” asupra unor poziţii israeliene, ca răspuns, potrivit grupării, la atacurile israeliene în sudul Libanului, relatează AFP, potrivit Agerpres. Luptătorii Hezbollah au atacat „poziţii de artilerie inamice (...) cu zeci de rachete de tip Katiuşa”, a indicat gruparea într-un comunicat, adăugând că este vorba „de un răspuns la atacurile inamicului împotriva (...) satelor din sud şi a caselor civile”.

DF afirmă că a lovit cu puțin timp în urmă mai multe clădiri folosite de Hezbollah, unde se adunau agenți, în Ayta ash-Shab, în sudul Libanului.

SUA mută un portavion pentru a descuraja

Portavionul USS Dwight Eisenhower este în drum spre nord prin Marea Roșie, în direcția Israelului, într-o demonstrație de descurajare din partea administrației Biden. Portavionul ar fi capabil să intercepteze rachete și drone lansate de Iran. Iron Dome a fost activat Mai multe interceptări ale Iron Dome au fost observate deasupra Galileei.

Știrea inițială

Este așteptat un atac major iranian împotriva Israelului

Doi oficiali americani au declarat pentru CBS News că vineri este așteptat un atac major iranian împotriva Israelului, posibil să includă peste 100 de drone și zeci de rachete care vizează ținte militare în interiorul țării. Oficialii au spus că ar fi o provocare pentru israelieni să se apere împotriva unui atac de o asemenea amploare. Între timp, presa din Israel scrie că țara se pregătește pentru toate scenariile militare posibile. Hackerii israelieni au amenințat deja că vor perturba infrastructura cibernetică a Iranului în această seară.

Atac cu rachete cu rază medie de acțiune

Un oficial american a declarat pentru Wall Street Journal că iranienii vor lovi probabil teritoriul israelian și nu proprietăți din afara țării. Potrivit WSJ, Corpul Gărzilor Revoluţionare Iraniene a prezentat planurile operaționale pe care le are la dispoziție liderului suprem Ali Khamenei. Un consultant din cadrul Gărzilor a declarat că una dintre opțiuni este un atac cu rachete cu rază medie de acțiune.

Conturile online afiliate Gărzilor au postat videoclipuri care simulează un atac asupra reactorului nuclear Dimona din Negev și asupra aeroportului din Haifa. Un oficial iranian a declarat anterior că ar putea avea loc o lovitură asupra instalațiilor de desalinizare a apei și a centralelor electrice, în cazul în care Israelul ar riposta.

Planurile de atac luate în considerare

Sursele au declarat că planul iranian include lovituri din partea aliaților din Iraq și Siria care au lansat drone de atac asupra Israelului de la începutul războuiului. Iran și grupările prin care acționează ar putea de asemenea să lovească Înălțimile Golan sau chiar Gaza, pentru a evita lovirea Israelului în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional. Un alt plan luat în considerare este un atac asupra unei ambasade israeliene, cu accent pe o misiune într-una din țările arabe, pentru a arăta că legăturile diplomatice cu Israelul au un cost.

image
image
image
image
image
image
document pentru pensie jpg
landscape 5344246 1280 jpg
vinerea mare 2024 jpg
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net