Mărturiile cutremurătoare ale celor 41 de români aduși din Gaza:. „Am lucrat la spital. Ieșeam afară să plângem”

Ultima actualizare:

Cei 41 de români care erau în Gaza au ajuns, în această dimineață, pe Baza 90, din Otopeni, cu o aeronavă militară. După interviul de securitate, au fost duși la un hotel din Capitală. În grup, sunt și 17 copii.

Cei 41 de români au ajuns în București Foto: MAE
Cei 41 de români au ajuns în București Foto: MAE

Piloții au anunțat că au probleme tehnice

Cei 41 de români evacuaţi, joi, din Gaza s-au adunat pe aeroportul din Cairo ieri, încă de la ora 10. Aeronava Hercules a decolat din România în jurul prânzului, dar după ce a ajuns la Cairo, piloţii au anunţat că au probleme tehnice, scrie Observatornews.ro.

Surorile mele, nepoţii mei, toţi au rămas acolo. Cine pleacă, are dublă cetăţenie", a declarat un român evacuat din Gaza. „Eu am lucrat şi la spitale. Lucrând acolo, pur şi simplu ieşeam de urgenţă în afara spitalului ca să plângem", a declarat un alt român.

O aeronavă Spartan a decolat de pe Aeroportul Otopeni, ieri-seară, pentru a transporta materialele necesare, iar în această dimineaţă, în jurul orei 4, românii au ajuns, în cele din urmă, la Bucureşti. Mulţi dintre ei au venit cu traume care îi vor urmări toată viaţa. La aterizare, românii au fost aşteptaţi de voluntari pregătiţi cu provizii de hrană şi apă sau chiar îmbrăcăminte. 

Câți români mai sunt blocați în Gaza

În tot acest timp, alţi 101 români, care au primit acordul de repatriere, rămân blocați în Gaza. Armata israeliană susţine în continuare că nu atacă spitalul Shifa şi promite ajutor după ce doi bebeluși născuţi prematur au murit la spital. Aproape 40 de bebeluşi riscă să moară din cauza luptelor intense din jurul spitalului cu militanţii Hamas care au dus întreruperea curentului electric.  

Se deschide punctul de trecere Rafah

O veste bună vine şi din partea autorităţilor de frontieră din Gaza care au anunţat că punctul de trecere Rafah va fi deschis astăzi pentru cetăţenii străini. Cererea preşedintelui francez Emmanuel Macron de a opri uciderea civililor nu a rămas fără răspuns din partea lui Netanyahu. 

Mai mult, preşedintele Iranului Ebrahim Raisi le-a cerut ţărilor musulmane să califice armata israeliană drept "organizaţie teroristă". Ţările arabe au fost, însă divizate. Unele au cerut o întrerupere completă a legăturilor diplomatice cu Israelul, în timp ce altele au ripostat spunând că este necesar să menţină continuarea discuţiilor cu Netanyahu. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Nicolae Ceaușescu (©„Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 184/1977)
image
image
image
image
image
image
Frigider FOTO Shutterstock jpg
Matia Corvin (© Wikimedia Commons)
FotoJet (5) jpg
casuta rasturnata jpg
FotoJet (3) jpg
Pestera Meziad, una dintre cele mai vizitate peşteri din România jpeg
cer rosu 1 jpg
preturi peste, slatina, olt   foto alina mitran (9) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net