Aproape 100 de români evacuați din Gaza ajung azi în România. Marcel Ciolacu pleacă în Egipt

Peste 100 de români au fost evacuați din Fâșia Gaza, iar 93 dintre aceștia ajung miercuri, 8 noiembrie, în România. Cu toții au trecut ieri prin punctul de trecere de la Rafah, iar procedurile au durat mai mult decât se estimase inițial, pentru că oamenii care pleacă din Fâșia Gaza trec prin două controale: unul israelian și unul egiptean. Între timp, alți 51 de români așteaptă să fie azi evacuați din enclavă.

Convoi cu cetățenii evacuați din Gaza. Sursă foto: X (Twitter)
Convoi cu cetățenii evacuați din Gaza. Sursă foto: X (Twitter)

10 români încă nu au reușit să treacă granița

Pentru că procedurile de trecere în Egipt sunt complexe, nu toți românii au reușit să treacă granița. De pe lista de ieri au mai rămas 10 români care ajung în cursul zilei de azi în Egipt.

Românii care au părăsit Fâșia vot fi aduși în țară din Cairo cu o cursă Tarom, în cursul zilei de azi.

„Cei 93 de cetăţeni români şi familiile acestora au fost preluaţi din punctul de trecere a frontierei Rafah de către reprezentanţii Ambasadei României în R.A. Egipt şi sunt însoţiţi până la Cairo de către o echipă mobilă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză a MAE”, a transmis MAE. Potrivit instituţiei, cetăţenii evacuaţi urmează să ajungă în România prin intermediul unor zboruri speciale.

Alături de ei ar urma să urce în avion și 36 de cetățeni din Republica Moldova, care au ieșit tot ieri din Fâșia Gaza, transmit autoritățile.

Marcel Ciolacu pleacă în Egipt

Premierul Marcel Ciolacu ajunge miercuri în Egipt şi îi va însoţi pe refugiaţii români din Fâşia Gaza care au trecut punctul de frontieră Rafah şi se întorc în ţară. Deplasarea premierului Marcel Ciolacu în Egipt nu a fost anunţată oficial, precizează News.ro.

MAE continuă dialogul cu autorităţile israeliene şi egiptene în vederea facilitării evacuării şi a celorlalţi cetăţeni.

MAE subliniază că ”situaţia de securitate din regiune se menţine complexă şi volatilă, ceea ce implică adaptarea constantă a planurilor de evacuare, în funcţie de factorii din teren, astfel încât siguranţa persoanelor evacuate să nu fie pusă în pericol”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
masa de paste shutterstock jpg
wizz air avion jpg
image png
iepure paste istock jpg
oua jpg
image png
1 pasca oua rosii cozonac 1706149666 jpg jpeg
atena pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net