Joe Biden, avertisment dur pentru Putin, dacă Rusia invadează Ucraina: "Va plăti scump"

Ultima actualizare:

Joe Biden l-a avertizat pe preşedintele rus Vladimir Putin că, dacă va invada Ucraina, va avea un preţ scump de plătit. Preşedintele SUA a  făcut ameninţarea în contextul în care a fost acuzat că ignoră mişcările de trupe de la graniţa ruso-ucraineană.

Joe Biden foto: AFP
Joe Biden foto: AFP

Joe Biden a făcut declaraţiile despre o posibilă invazie Rusie în Ucraina la începutul unei întâlniri despre infrastructura SUA. El a ţinut să clarifice un comentariu făcut miercuri, 20 ianuarie, când a spus că mişcările de trupe din regiunea Donbas sunt “o mica incursiune” în Ucrain, notează theguardian.com.

“Am fost complet clar cu preşedintele Putin. Nu are cum să nu înţeleagă. Dacă vreo, orice, trupă rusească trece de graniţa cu Ucraina, are reprezintă o invazie”, a spus Biden.

Şeful statului american a mai declarat că orice invazie va fi întâmpinată cu “un răspuns economic sever şi coordonat”, pe care “l-am discutat în detaliu cu aliaţii noştri şi pe care l-am prezentat foarte clar preşedintelui Putin”.

Nu există nicio îndoială. Absolut niciuna că dacă Putin ia decizia de a invada Ucraina, Rusia va plăti un preţ greu”, a adăugat Joe Biden.

Vladimir Putin foto: AFP
Vladimir Putin foto: AFP

Biden, acuzat că nu ia în serios situaţia din Ucraina

Declaraţii lui Joe Biden vin la o zi după ce a părut că sugerează că NATO nu ştie cum să reacţioneze la mişcările făcute de Rusia la graniţa cu Ucraina şi că ar depinde în funcţie de cât de grave vor fi acţiunile lui Putin.

“Cred că veţi vedea cum va fi pedepsită Rusia dacă invadează Ucraina. Şi depinde cum o va face. E un lucru diferit dacă e o mică incursiune şi pe urmă ajungem să ne certăm asupra a ceea ce e de făcut”, a spus Biden.

Gafa preşedintelui SUA a forţat intervenţia vice-preşedintelui american Kamala Harris şi a secretarului de presă al Casei Albe, Jen Psaki, care au declarat că SUA şi aliaţii lor sunt uniţi în faţa agresiunilor Rusiei.

127.000 de soldaţi ruşi, trimişi în regiunea Donbas

Între timp, ministrul ucrainean al Apărării a declarat că în regiunea Donbas se află acum peste 127.000 de militari ruși. Autorităţile ucrainene au realizat un raport privind situaţia de la graniţa cu Rusia şi au ajuns la concluzia că ţara vecină trimite constant trupe în zonă.

„Puterea totală a grupului Forțelor Armate ale Federației Ruse pe direcția ucraineană este de peste 106.000 de militari. Împreună cu componenta aeriană și maritimă, numărul total este de peste 127.000 de militari”, se arată în evaluarea Ucrainei.

Raportul a confirmat pregătirea pentru operaţiuni offensive. Mai mult, au fost identificate 36 de lansatoare Iskander, capabile să lovească ținte la 500-700 km distanță, inclusiv capitala Kiev.

În plus, Rusia ar sprijini peste 35.000 de rebeli în estul Ucrainei şi are 3.000 de oameni ca personal militar propriu în Donbas. Guvernul de la Moscova a negat existent forţelor sale în regiune.

Patru scenarii de invadare a Ucrainei

Un jurnalist CNN a ajuns la concluzia că există patru scenarii în cazul unei invazii a Rusiei în Uraina.

Dacă va fi o invazie, se va întâmpla unul dintre următoarele patru scenarii. Ocuparea și anexarea completă a regiunii Donbas. Pasul următor ar fi un atac din Crimeea pentru a uni teritoriile.

Următorul nivel ar fi un atac pe coasta Mării Negre până la Odesa, un oraș rusofon, anexarea zonei de coastă și ruperea Ucrainei de Marea Neagră.

Cel mai ambițios plan, care vine după toate scenariile anteriore, este să muți soldați în Belarus, o țară prietenoasă cu Rusia, și avansezi din Belarus, spre sud, prin mlaștinile Pripet, care sunt înghețate iarna, și încercuiești capitala Ucrainei, Kiev.

Cel mai bun moment pentru această acțiune este iarna, deoarece va fi un atac mecanizat iar diviziile mecanizate au nevoie de teren dur, înghețat”, a mai explicat Tim Marshall, citat de CNN.

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net