Lecția Greciei din care România are de învățat. „Nu avem resurse. Avem soare și vânt”

Ultima actualizare:

În 2015, Grecia avea cea mai mică creştere economică și tot mai mulți tinerii greci părăseau țara pentru o viață mai sigură în alte locuri.  Azi, la aproape 10 ani distanță, Grecia este considerată una din cele mai atractive oportunități de investiții în domeniu energiei regenerabilă din lume. Fără resurse, doar cu soare și vânt, Grecia a știut să profite din plin, iar sectoarele eolian și solar au cunoscut o dezvoltare excepțională, în ultimul deceniu, cota energiilor regenerabile în consumul total de energie dublându-se aproape, de la 11% la 20%. Recent, premierul Greciei a spus: „Tinerii noștri se întorc acasă!”

Disciplina financiară a Greciei

Grecia, țara europeană cu cel mai mare potențial pentru energie regenerabilă.
Grecia, țara europeană cu cel mai mare potențial pentru energie regenerabilă.

Cu o iradiere solară pe metru pătrat cu 50% mai mare decât în Germania, Grecia este țara europeană cu cel mai mare potențial pentru energie regenerabilă.

A renunțat treptat la exploatările de cărbune și și-a redus deja emisiile poluante cu 43% din 2005. Planul este ca până în 2028 să închidă toate centralele de producţie de energie pe lignit.

„În 2015, credeam în fantezii populiste, eram pe marginea zonei Euro, aveam cea mai mică creştere economică, tinerii greci îşi căutau viitorul în alte părţi. Azi, rata de creştere de este dublă faţă de media UE, ne-am redus datoria publică mai mult decât orice altă ţară, ceea ce arată dedicarea faţă de disciplina financiară a Greciei. Grecii care au plecat din ţară încep să se întoarcă, iar energia este unul dintre sectoarele unde progresele noastre sunt vizibile”, a spus premierul elen, citat de Ziarul Financiar.

Ce planuri au grecii în România

Anul trecut, grupul elen PPC a cumpărat toate operaţiunile Enel din România, într-o tranzacţie de 1,2 miliarde de euro, devenind unul dintre cei mai puternici jucători din energia locală.

Au venit cu un plan de investiții de 2,5 mld. euro în reţele şi 1,5 GW noi de capacitate, pentru următorii 3 ani.

Nicio companie românească din energie nu a avut o astfel de mişcare în regiune.

„În 2019, ne-am luat angajamentul că Grecia îşi va închide centralele pe lignit până 2028, dar deja suntem înaintea acestui plan. Pe măsură ce am scos lignitul, am pus regenerabile. Grecia este a patra ţară la nivel global în ceea ce priveşte penetrarea producţiei de energie de vânt şi solar în total.

Această creştere în regenerabile este parte a unui sistem mai amplu de transformare. În 2023 ne-am dublat investiţiile în reţele. Investim în staţii de pompare, în unităţi de stocare de mare capacitate.

Managementul prudent al apei ne permite să echilibrăm reţeaua, dar şi să ne dezvoltăm. Grecia a fost o ţără lipsită de resurse, dar avem soare bun şi vânt puternic şi aceste resurse vor fi coloana vertebrală a unui sistem energetic diferit”.

„Grecia va deveni exportator de energie. Grecia nu mai este copilulul problemă, ci un contributor de politică la nivel european. Singura grijă este să nu devenim victimele propriului succes”, a mai spus premierul grec în cadrul evenimentului Eurelectric, unul dintre cele mai puternice la nivel european, ţinut anul acesta la Atena, potrivit sursei citate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Bulandra (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Unde te poți angaja, în București, după absolvirea cursurilor acreditate de manichiură și pedichiură jpg
zodii meteoriti png
image png
cipru shutterstock jpg
armata vlad tepes captura video jpg
pomi fructiferi sfaturi pomii fructiferi crestere pomi fructiferi plantare sfaturi trucuri scaled jpeg
carte pixabay jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net