Lovitură dură pentru aderarea la Schengen. Ce mutare vrea să facă Olanda înaintea votului decisiv
O noua zi cu vești importante pentru aderarea României la Schengen. După ce Comisia Europeană a dat undă verde pentru intrarea țării noastre, o altă veste bună vine tocmai din Bulgaria.
Sub conducerea președinției cehe, pe 8 decembrie, Consiliul Justiție și Afaceri Interne va vota cu privire la participarea deplină a Bulgariei, României și Croației la spațiul Schengen fără controale la frontierele interne.
Din fericire, țara noastră pare să fi scăpat de obstacolul numit Olanda, iar în vizorul celor de la Haga sunt acum vecinii noștri. Ziarul bulgar „Capital”, citând surse proprii, a scris ca olandezii doresc să solicite în mod oficial separarea Bulgariei de România la votul care va decide cine intră în spațiul Schengen.
Se pare că Haga lucrează pentru separarea României de Bulgaria la vot, iar acest lucru este aproape sigur că se va întâmpla, conform publicației citate, transmite Hotnews.ro.
Olanda ar putea cere separarea Bulgariei de România la votul pentru Schengen
Din cauza problemelor politice interne din Olanda, Bulgaria va fi sacrificată, iar aceasta ar fi o înfrângere uriașă pentru Sofia, pentru că de facto ar izola-o, potrivit Duma, citat de Rador.
Un alt jucător important este Suedia. Votul scandinavilor nu a fost încă decis în mod decisiv dacă este pro sau împotriva Bulgariei. Vă reamintim că votul decisiv trebuie să fie unanim pentru ca o țară să intre în spațiul Schengen.
Dacă România și Bulgaria încă tremură înaintea votului decisiv pentru Schengen, Croația are sprijinul tuturor țărilor care vor vota.
Un purtător de cuvânt al guvernului de la Haga a comentat că poziția cu privire la extinderea Schengen este clară și nu s-a schimbat de la votul din parlamentul olandez:
„Când cerințele sunt îndeplinite, aderarea este posibilă. Pentru a putea evalua acest lucru, avem nevoie de informații actualizate de la Comisia Europeană cu privire la toate domeniile care sunt relevante pentru deciziile politice de aderare la Schengen. Acest lucru se aplică atât în ceea ce privește aplicarea acquis-ului Schengen, precum și privind statul de drept”, a precizat acesta.
Comisia Europeana apreciează eforturile României
Comisia Europeană apreciază progresele făcute de cele trei țări care cer aderarea și dă undă verde pentru intrarea României, Croației și Bulgariei în Schengen.
„De ani de zile, aceste state membre au contribuit în mod semnificativ la buna funcționare a spațiului Schengen, inclusiv în perioada pandemiei și, mai recent, atunci când s-au confruntat cu consecințele fără precedent ale războiului din Ucraina.
Deși cele trei țări sunt deja parțial obligate să respecte normele Schengen, controalele la frontierele interne cu aceste state membre nu au fost ridicate și, prin urmare, acestea nu se bucură de toate beneficiile care decurg din apartenența la spațiul Schengen fără controale la frontierele interne.
A deveni parte integrantă a spațiului Schengen este o cerință pentru aceste state membre și, prin urmare, ar trebui să li se permită să facă acest lucru, având în vedere că îndeplinesc condițiile”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Până la votul decisiv din 8 decembrie 2022, evaluarea celor trei țări va fi lăsată la îndemâna Grupului de lucru Schengen din Consiliul European, după cum a precizat Adina Vălean, comisar european pe Transporturi.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!