Memoriile tulburătoare ale unei copile de 12 ani, despre războiul din Ucraina: «Eram îngrozită»

Ultima actualizare:

În dimineaţa zilei de 24 februarie viaţa s-a schimbat total pentru Yeva Skalietska. La doar 12 ani, a trebuit să înţeleagă ce e un război. Despre tot ce a simţit a scris într-un jurnal ce a devenit o carte. O carte cu mărturii sfâşietoare ce ar putea înmuia şi inima celor mai nemiloşi care aleg să continue războiul. Asta dacă ar citi-o...

Descrie cât de mult a suferit atunci când a aflat că apartamentul în care a copilărit a fost distrus
Descrie cât de mult a suferit atunci când a aflat că apartamentul în care a copilărit a fost distrus

La vârsta când orice copil ar trebui să meargă la şcoală şi să se bucure de cele specifice adolescenţei, Yeva Skalietska şi-a văzut casa distrusă de rachete, a învăţat să trăiască în şuierăturile bombardamentelor şi a dormit în pivniţe sau în beciuri reci, pentru a scăpa cu viaţă. La fel ca alte milioane de copii din Ucraina.

Cartea este strigătul de neputinţă şi curaj, totodată, al unei fetiţe alungate din raiul ei de Acasă. O Evă prigonită iarăşi de cel rău. Citiţi rândurile scrise de o fetiţă care creşte sub presiunea unei realităţi dureroase: războiul”, scrie părintele Constantin Necula în prefaţa cărţii ce a apărut la editura Bookzone.

Yeva Skalietska este o puştoaică din Ucraina nevoită de război să se maturizeze foarte devreme
Yeva Skalietska este o puştoaică din Ucraina nevoită de război să se maturizeze foarte devreme

Click! vă oferă în exclusivitate câteva citate din carte:

„Toată lumea cunoaşte cuvântul «război», dar foarte puţini oameni înţeleg ce înseamnă cu adevărat. (...) Când te trezeşti că trebuie să te confrunţi brusc cu el, te simţi total pierdut, copleşit de spaimă. (...) Am un sentiment de durere şi groază. (...) Sunt bombardamente constante. (...) Aproape că am un alt atac de panică. (...) Tot ce putem face este să ne rugăm. (...) Prima zi de război – 24 februarie. Ora 05.10. Am fost trezită brusc de un sunet metalic puternic care a răsunat pe străzi. (...) fusese o explozie. (...) Dintr-odată, o rachetă uriaşă a trecut prin apropiere şi a explodat cu o asemenea forţă încât am simţit cum îmi îngheaţă inima în piept.

(...) Eram îngrozită. Nu aveam timp să ne gândim. Nimeni nu ne spusese ce ar trebui să facem în cazul izbucnirii unui război. (...) Ştiam doar că trebuie să părăsim apartamentul şi să ajungem la subsolul blocului nostru. (...) Ziua 6 – Ora 12.00. Am primit o veste traumatizantă. Am primit un telefon de la unul dintre vecinii noştri, care ne-a anunţat că bucătăria noastră a fost lovită de o rachetă. Ni s-a spus că a venit o maşină de la serviciul de urgenţă în faţa blocului nostru. (...) Asta chiar doare. Mi-am petrecut copilăria acolo. (...) De ce nu-i pasă nimănui? De ce nu le pasă?”.

Părintele Constantin Necula
Părintele Constantin Necula

Au apărut foarte multe cărţi despre conflictul din Ucraina

Războiul dintre Rusia şi Ucraina a stimulat foarte mult apariţiile editoriale şi din piaţa de carte, aşa că la nivel mondial a curs multă cerneală pe marginea acestui subiect.

image

Şi în România se traduc astfel de titluri, dintre cele mai de succes. Două dintre acestea sunt cele apărute la Editura Humanitas şi Editura Litera - „Prima lună de război. Cronica evenimentelor.

image

Discursurile preşedintelui Volodimir Zelenski”, respectiv „Oamenii lui Putin. Cum a recuperat KGB-ul Rusia şi apoi a atacat Occidentul”, de Catherine Belton, despre care spune că a fost numit „Cea mai bună carte a anului” de publicaţiile The Economist, Financial Times, New Statesman, The Telegraph şi Sunday Times.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
strada prabusita slanic jpg
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
oua pixabay jpg
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net