Mieii din România, subiectul unui scandal în Grecia. De ce se plâng crescătorii de animale: „Este o înșelăciune”

Ultima actualizare:

Revoltă în Grecia! În ultimele zile, au izbucnit divergențe între crescătorii de animale și comercianții de carne, pe motiv că piața este inundată de miei importați din România, care sunt vânduți ca fiind autohtoni.

Scandalul mieilor românești în Grecia / foto: Pixabay
Scandalul mieilor românești în Grecia / foto: Pixabay

În orașul Volos, are loc o confruntare aprinsă între crescătorii de animale și comercianții de carne, pe fondul acuzațiilor de concurență neloială. Crescătorii de animale protestează pentru că, spun ei, piața este inundată de miei importați din România, care sunt vânduți ca fiind autohtoni.

Potrivit unei plângeri a președintelui asociației regionale a crescătorilor de animale din regiunea Volos, beneficiind de lacunele legislative care permit lipsa ștampilei de origine a animalelor, comercianții aduc miei din România și îi vând în măcelării drept produse grecești.

„Este o înșelăciune”

I-au cumpărat cu mai puțin de 9 euro și îi vând cu 16 euro kilogramul. Este o înșelăciune și am cerut controale atât pentru falsificarea originii, cât și pentru speculă nerușinată. 50% din magazinele de carne răspund astfel nevoilor de Paște, dar acest lucru este în detrimentul fermierilor și consumatorilor. Nu avem dreptul de a face publice nume, dar acest lucru se întâmplă. Controalele au început astăzi”, a afirmat președintele crescătorilor de animale din regiunea Volos, relatează adevărul.ro.  

Prețul de vânzare al mielului din România se situează în jurul sumei de 4,5 euro, în condițiile în care românii, datorită iernii blânde, au avut destui miei disponibili și chiar în kilogramele dorite, pentru piața grecească (8-10 kg). Astfel, comercianții din Thesalia par să înregistreze profituri substanțiale, în timp ce crescătorii de animale se confruntă cu dificultăți financiare, mai ales după ce au suferit pierderi semnificative anul trecut, când 80.000 de animale au pierit din cauza inundațiilor.

Între timp, tavernele grecești îi vor aștepta pe turiștii români și în această vară cu specialități consacrate, precum kokoreci (frigărui de organe de miel), paidachia, coaste fripte, și maghirița (borș de miel dres cu ou și lămâie).

De Paște, în România, sunt sacrificați milioane de miei și ajung pe mesele oamenilor sub forma bucatelor deja tradicționale, de la friptură, la drob sau de la stufat, la ciorbă. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Top 3 beneficii de a instala automate de reciclare a ambalajelor daca ai un magazin jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net