Militarii ruși se antrenează pentru luptă în Transnistria. Maia Sandu: „Suntem îngrijorați”

Ultima actualizare:

Rușii nu glumesc și se pregătesc de război!  Situația la granița cu Ucraina devine din ce în ce mai gravă, iar Europa pare neputincioasă în fața războiului. În timp ce statele occidentale și SUA comasează trupe și armament pe flancul de est al continentului, militarii ruși se antrenează și fac exerciții de pregătire pentru o eventuală invazie. Iar acest lucru se întâmplă în Transnistria! 

image

Dovada cea mai grăitoare că rușii pregătesc o invazie o reprezintă activitatea Grupului Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria (GOTR) care a început efectuarea exerciţiilor de pregătire de luptă.  Este un anunț oficial, transmis de serviciul de presă al Districtului militar Vest al Federaţiei Ruse.

Practic, Putin, nu numai că nu se ascunde, dar încearcă să anunțe oficial că, de fapt, se pregătește de asalt.

Rușii se antrenează pentru lupte de gherilă. Soldații învață tehnici de camuflaj

Potrivit datelor oficial, este vorba despre100 de echipamente militare şi tehnică de luptă care au fost implicate în aceste manevre. Oficialii ruși au transmis că exercițiile  au fost programate încă de acum mult timp, prin urmare nu ar avea nimic de-a face cu actuala criză de la graniță. Este evident, însă, pentru toată lumea, că Rusia poate spune orice dorește, dar nu înseamnă că este și crezută. 

„În cadrul aplicaţiilor au fost exersate acţiuni de primire a armelor şi echipamentului, de pregătire a tehnicii militare pentru ieşirea din bază şi de avansare spre locul de desfăşurare a efectivelor, punându-se accentul pe probleme legate de camuflaj, pregătirea punctelor de tragere şi a tehnicii de luptă”, mai transmit oficialii ruși.

Rușii simulează atacuri asupra orașului Chișinău

Anunţul despre exerciţiile GOTR,  a fost trasmis luni, după ce fostul deputat al Platformei DA, Chiril Moţpan, a declarat că între 24 şi 30 ianuarie  trupele ruse din Transnistria planifică exerciţii militare de amploare în zona oraşului Bender (Tighina). Moţpan, fost preşedintele al Comisiei parlamentare pentru securitate, afirmase, luni, că militarii ruşi staţionaţi în Transnistria vor „simula atacuri asupra localităţilor Căuşeni, Varniţa, Gura Bâcului şi asupra orașului Chişinău”, potrivit portalului Nokta.md.

„Nou-numitul vicepremier pentru integrare ar putea să nu fie nici măcar informat despre intenţiile separatiştilor şi ale trupelor ruse dislocate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus fostul deputat, apreciind că Republica Moldova se află într-o situaţie „extrem de dificilă” în contextul tensiunilor legate de Ucraina. Serviciul de informaţii al armatei ucrainene anunţase recent că serviciile speciale ruse ar pune la cale provocări împotriva propriilor militari dislocaţi în Transnistria pentru a da vina pe Ucraina. 

image

Maia Sandu: „Suntem îngrijorați”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu și-a declarat îngrijorarea și a transmis că Moldova urmărește situația și o monitorizează cu mare atenție. Mișcările de trupe militare rusești nu sunt de bun augur. 

„Noi monitorizăm situaţia şi, bineînţeles, suntem foarte îngrijoraţi. Instituţiile noastre sunt vigilente. Avem şi noi scenarii pe care le luăm în considerare, dar ne dorim, aşa cum îşi doreşte toată lumea, să se identifice soluţii paşnice la nivel regional”, a afirmat Maia Sandu. 

În acelaşi timp, Oleg Beleakov, şeful delegaţiei Tiraspolului în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC), mecanism tripartit pentru supravegherea situaţiei din Zona de securitate de la Nistru, a pledat zilele trecute pentru „consolidarea contingentului rusesc de pacificare de pe Nistru”. 

Într-o reacţie la declaraţia reprezentantului administraţiei separatiste de la Tiraspol, Biroul Politici de Reintegrare (BPR) de pe lângă guvernul de la Chişinău a afirmat pentru Deschide.md că acesta „confundă intenţionat GOTR cu contingentul militar al Federaţiei Ruse din cadrul Forţelor mixte de menţinere a păcii”.

Potrivit Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992, GOTR nu face parte din Forţele mixte de menţinere a păcii şi nu are delegată nicio atribuţie similară competenţelor acestora, a subliniat BPR.

Puteți urmări știrile Click! și pe Google News

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net