Moldovenii își decid azi viitorul! Au început alegerile prezidențiale în Republica Moldova și referendum pentru aderarea la UE

Ultima actualizare:

Două țări europene se confruntă în prezent cu momente-cheie și puncte de cotitură în istoria lor contemporană. Republica Moldova și Georgia, două foste state sovietice care au fost mult timp în umbra Rusiei, își decid astăzi viitorul! Cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la urne duminică pentru două voturi importante: primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024 și referendumul de schimbare a constituției, în vederea aderării la Uniunea Europeană.

Alegeri prezidențiale și referendum în Republica Moldova / foto: Inquam
Alegeri prezidențiale și referendum în Republica Moldova / foto: Inquam

Duminică, 20 octombrie, aproximativ 3.5 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi la urne pentru două voturi importante: primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024 și referendumul de schimbare a constituției, în vederea aderării la Uniunea Europeană. La primul tur al alegerilor prezidențiale s-au înscris 11 candidați.

În două ore de la deschiderea urnelor, peste 100.000 de moldoveni își exercitaseră deja dreptul la vot, peste 51% dintre aceștia au fost femei. Cea mai activă grupă de vârstă este între 56 și 65 de ani. Mai mult de 9.000 de persoane au votat în afara țării.

Ludmila Vizdoagă, stabilită de mai mulți ani în Republica Coreea, a fost primul cetățean moldovean care a votat astăzi, 20 octombrie 2024.

Cine sunt cei 11 candidați la alegerile prezidențiale

Cu toate că în cursa pentru preşedinţia Republicii Moldova s-au înscris 11 candidaţi, lupta pentru fotoliul prezidenţial se va da între actualul preşedinte, pro-europeana Maia Sandu, şi principalul candidat al stângii Alexandr Stoianoglo.

Potrivit sondajelor, Maia Sandu este mare favorită pentru a intra în turul doi de scrutin, însă, există semne de întrebare privind soarta referendumului.

Candidatul Alexandr Stoianoglo, fost procuror general al țării, s-a prezentat la secția de votare și a votat doar la alegerile prezidențiale. El nu a votat la referendumul privind aderarea la UE. Stoianoglo este susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), formațiune pro-rusă, condusă de fostul președinte Igor Dodon, care are legături strânse cu Rusia.

Cei 11 concurenți înscriși în cursa prezidențială sunt:

  • Alexandr Stoianoglo;
  • Maia Sandu;
  • Renato Usatîi;
  • Vasile Tarlev;
  • Irina Vlah;
  • Ion Chicu;
  • Andrei Năstase;
  • Octavian Țîcu;
  • Victoria Furtună;
  • Tudor Ulianovschi;
  • Natalia Morari.


Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Magda Pălimariu (5) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
carte pixabay jpg
Inselatorie online plata card FOTO Shutterstock jpg
mecegai si umiditate la geamuri jpg
curte deposiphotos1 jpg
iasi din drona png
desertul a doi romani jpg
imparati romani png
mic dejun la hotel jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net