Noul coronavirus afectează întreg organismul, nu doar plămânii: ”Manifestările acestui virus sunt unice”

Ultima actualizare:

    COVID-19 atacă întregul corp şi lasă urme pentru tot restul vieţii Foto: AFP
COVID-19 atacă întregul corp şi lasă urme pentru tot restul vieţii Foto: AFP

Noi ne-am relaxat, dar virusul nu! O arată situaţia din România, dar şi din alte ţări, unde numărul de cazuri de Covid-19 a crescut după ridicarea treptată a restricţiilor. Sfatul specialiştilor: să nu renunţăm la măsurile de protecţie şi să nu devenim neîncrezători în puterea Sars-CoV-2. Oamenii de ştiinţă abia încep să înţeleagă marea gamă de probleme de sănătate cauzate de noul coronavirus, unele dintre ele putând avea efecte persistente asupra pacienţilor şi a sistemelor de sănătate pentru anii următori.

Părem că nu ne mai pasă, dar greşim. Epidemiologii au atras atenţia, într-un amplu material publicat recent de New York Times, că noul coronavirus nu este o „altă banală gripă”, ci un pericol real la adresa sănătăţii noastre. În afară de problemele respiratorii care lasă pacienţii cu sechele, virusul care provoacă COVID-19 atacă multe organe, în unele cazuri provocând pagube catastrofale. „Am considerat că acesta este doar un virus respirator. Se dovedeşte, însă, că vânează şi pancreasul. Şi inima. Atacă şi ficatul, creierul, rinichii şi alte organe. La început nu am ştiut acest lucru”, a spus dr. Eric Topol, cardiolog şi director al Institutului de traduceri Scripps Research din La Jolla, California. În plus faţă de stresul respirator, pacienţii cu COVID-19 pot experimenta tulburări de coagulare a sângelui, care pot duce la accidente vasculare cerebrale şi inflamaţii extreme care atacă mai multe sisteme de organe. Virusul poate provoca, de asemenea, complicaţii neurologice care variază de la cefalee, ameţeli şi pierderea gustului sau a mirosului până la convulsii şi confuzii. În plus, recuperarea poate fi lentă, incompletă şi costisitoare, cu un impact imens asupra calităţii vieţii. 

”Manifestările largi şi diverse ale COVID-19 sunt oarecum unice”, a spus dr. Sadiya Khan, cardiolog la Northwestern Medicine din Chicago. ”Ceea ce este surprinzător în legătură cu acest virus este întinderea complicaţiilor care apar în afara plămânilor. Va fi o povară pentru persoanele care au supravieţuit COVID-19”. 

Pacienţii care au fost săptămâni întregi în unitatea de terapie intensivă sau pe un ventilator vor trebui să petreacă mult timp în reabilitare pentru a recăpăta mobilitatea şi puterea. „Poate dura până la şapte zile pentru fiecare zi în care sunteţi spitalizat pentru a recupera acel tip de forţă”, a spus Khan. „Este mai greu cu cât eşti mai în vârstă şi este posibil să nu te întorci niciodată la acelaşi nivel de funcţii.” Deşi o mare parte a atenţiei a fost pusă pe minoritatea pacienţilor care suferă de boli grave, medicii se uită tot mai mult la nevoile pacienţilor care nu erau suficient de bolnavi pentru a necesita spitalizare, dar încă au probleme la câteva luni după ce au fost infectaţi. 

Efectele pe termen lung pot fi teribile

 ”Studiile abia încep să înţeleagă efectele pe termen lung ale infecţiei”, a declarat Jay ­Butler, directorul adjunct al bolilor infecţioase la Centre­le de Control şi Prevenire a Bolilor din SUA. Mulţi dintre pacienţii aparent vindecaţi, care nu mai au nici un semn de inflamaţie, nu au revenit încă la normal. 

„Dacă înainte alergai două ture de parc de trei ori pe săptămână, acum te simţi fără suflare după ce urci două-trei etaje sau dacă eşti prea epuizat pentru a te întoarce la muncă, atunci teama că nu poţi să-ţi recâştigi sănătatea anterioară este foarte reală“, ea a scris. Dr. Igor Koralnik, şeful bolilor neuro-infecţioase la Medicina de Nord-Vest, a revizuit literatura ştiinţifică actuală şi a constatat că aproximativ jumătate dintre pacienţii internaţi cu COVID-19 au avut complicaţii neurologice, cum ar fi ameţeli, scăderea vigilenţei, dificultăţi de concentrare, tulburări ale mirosului şi gustului, convulsii, accidente vasculare cerebrale, slăbiciune şi dureri musculare. Specialiştii studiază dacă aceste probleme neurologice sunt temporare sau permanente. Nimic de luat în derâdere, nimic de tratat superficial! 

Flash news

  • ÎNGRIJORĂTOR. România are cea mai abruptă creştere a curbei de infectare cu noul coronavirus în Europa de Est, arată un raport al Centrului European pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor. La numărul total de cazuri în UE, România se află pe locul 11. Clasamentul e condus de Marea Britanie, urmată de Spania, Italia. 
  • FOCARE. Numărul îmbolnăvirilor cu COVID-19 creşte alarmant în Ialomiţa. Primăria comunei Sfântu Gheorghe a intrat în carantină, după ce un angajat a fost depistat pozitiv. La o croitorie din Urziceni, patru angajate au ajuns la spital, iar doctorul de la centrul Medico - Social din Fierbinţi Târg a fost confirmat cu noul coronavirus, scrie adevarul.ro.  
  • ÎMBOLNĂVIRI. 14 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus în Olt! Un medic şi o asistentă din cadrul Secţiei Oncologie a Spitalului Judeţean din Slatina au optat să se izoleze la domiciliu. La Spitalul Municipal din Caracal s-au îmbolnăvit fostul manager, actualul director economic şi un medic pneumolog. 
  • SESIZĂRI. Linia TelVerde 0800800165 a devenit operațională de sâmbătă, 4 iulie, ora 24.00. La acest număr de telefon, cetățenii pot sesiza încălcări ale normelor de protecție sanitară din orice punct al țării. La nivelul fiecărui județ e organizată de ieri, sub autoritatea prefectului, o grupă de coordonare pentru depistarea cazurilor în care nu se respectă măsurile anti – coronavirus. 
  • SANCȚIUNI. Un club din Mamaia a fost amendat sâmbătă noapte cu 20.000 de lei, iar activitatea la bucătărie a fost suspendată până pe 8 iulie. Măsura a fost luată pentru nerespectarea regulilor de igienă și de depozitare a produselor alimentare. La un restaurant din București au fost aplicate 12 sancțiuni în valoare totală de 57.500 de lei, după ce a fost descoperită o petrecere organizată la subsol. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net