Nu vi se pare, e şcoala de gemeni identici
Nu este deloc uşor să fii cadru didactic la Şcoala Publică Green Land din Pathankot, Punjab, India. Şi asta pentru că aici învaţă 34 de copii cu totul speciali: toţi sunt identici, în perechi. Cei mai mici dintre ei au trei anişori şi cei mai mari au 15 ani.
Şcoala Green Land este unică în lume. Şi asta pentru că aici învaţă cei mai mulţi gemeni identici din orice instituţie de învăţământ. Din timpuri străvechi orăşelul Pathankot, din statul indian Punjab, situat în nordul ţării, s-a confruntat cu o ciudăţenie genetică: majoritatea femeilor de aici rămâneau gravide cu câte doi sau trei copii.
Însă profesorii nu s-au confruntat până acum niciodată cu un număr atât de mare de elevi identici.“Sunt aproape toţi identici: arată la fel, sunt tunşi la fel şi se îmbracă la fel. Este aproape imposibil pentru cadrele didactice să reuşească să îi deosebească”, a explicat directorul şcolii, doctorul Jyoti Thakur.
Printre cele 17 perechi de gemeni sunt opt perechi de fete, şase perechi de băieţi şi trei perechi de frate-soră. Directorul şcolii a explicat că învăţătorii, institutorii şi educatorii obişnuiesc să le lipească buline colorate în piept gemenilor pentru a-i deosebi la ore.
“Nu ştii niciodată dacă îl asculţi la testările orale pe fratele corect. Uneori, unul dintre gemeni răspunde în numele ambilor pentru a avea note bune, iar celălalt nici măcar nu învaţă lecţia”, a spus Jyoti, care are o experienţă la catedră de 25 de ani.“Şcoala nu are o politică specială pentru atragerea gemenilor. Pur şi simplu, s-a întâmplat, în ultimii 5 ani, de când a fost renovată instituţia”, a mai adăugat doctorul.
Gemenii învaţă aici de la creşă şi până la clasa a noua. Şi pentru că Şcoala Green Land este unică în lume, directorul a inclus în programa de studiu o oră opţională special dedicată gemenilor.
În timpul acestei ore, gemenii mici învaţă de la cei mari cum să se integreze în societate, care sunt avantajele şi dezavantajele asemănării.