O criză acută determină SUA să ia o decizie istorică în privința persoanelor gay. „Nu vor mai fi restricții”
SUA iau o decizie istorică și ridică restricțiile privind donarea de sânge și din partea persoanelor LGBTQ, aspect ce le era interzis până acum din cauza orientării lor sexuale. Decizia vine într-un moment critic, o criză acută de sânge după ce numărul de donatori a scăzut dramatic. Drept urmare, Crucea Roșie americană s-a decis să permită și persoanelor gay să poată dona sânge.
„O mișcare istorică”
De acum bărbaților homosexuali și bisexuali le este permis să doneze sânge fără restricții.
„Crucea Roșie sărbătorește această mișcare istorică deoarece este un progres semnificativ și rămâne angajată în realizarea unui proces de donare de sânge inclusiv, care tratează toți potențialii donatori cu egalitate și respect, menținând în același timp siguranța rezervei de sânge”, a precizat organizația umanitară într-un comunicat.
Donatorii vor fi atent selectați
Toți potențialii donatori sunt întrebați cu privire la parteneri sexuali noi sau multipli în ultimele trei luni.
Dacă aceștia declară că au avut un partener sexual nou sau mai mulți parteneri sexuali în ultimele trei luni, vor fi întrebați dacă au făcut sex anal în ultimele trei luni. În cazul în care răspunsul la ultima întrebare este afirmativ, li se va cere să amâne donarea de sânge, conform noii politici de evaluare individuală a FDA.
„Ceva precum donarea de sânge pare a fi un lucru atât de mic pe care îl poți face și înseamnă foarte mult pentru mine faptul că voi putea face asta din nou”, a declarat Goldstein, care a participat la un studiu clinic în 2021 care a deschis calea pentru noile orientări.
La fiecare două secunde, un american are nevoie de sânge
La fiecare două secunde, cineva din Statele Unite are nevoie de sânge sau trombocite, fie pentru o intervenție chirurgicală, fie pentru tratamentul cancerului, boli cronice sau leziuni traumatice, potrivit Crucii Roșii.
„Indiferent dacă un pacient primește sânge integral, celule roșii, trombocite sau plasmă, această îngrijire salvatoare de vieți începe cu o singură persoană care face o donație generoasă”, se arată în comunicat.