Olanda închide școlile mai devreme, de frica Omicron. Ce alte măsuri se iau în Europa

Ultima actualizare:

Olanda ia noi măsuri pentru a opri răspândirea noii variante Omicron: şcolile primare vor fi închise mai devreme, iar restricţiile anti-COVD vor fi prelungite până în 14 decembrie. Şi alte ţări din Europa au înăsprit restricţiile din cauza Omicron.

Olanda impune noi restricţii, din cauza Omicron Foto: AFP
Olanda impune noi restricţii, din cauza Omicron Foto: AFP

Şcolile din Olanda se vor închide din 20 decembrie, cu o săptămână înainte de începerea sărbătorilor de Crăciun, a anunţat premierul Mark Rutte, marţi (14 decembrie). Asta pentru că cele mai multe cazuri de îmbolnăvire se înregistrează în rândul copiilor, care ar putea să îi infecteze pe membrii familiei. Guvernul a decis să închidă şcolile pentru că „există mari îngrijorări cu privire la apariţia variantei Omicron, care se răspândeşte rapid”, notează digi24.ro.

„În mod evident, acesta nu este un mesaj fericit la care speram în apropierea Crăciunului. Dar aceasta nu este o surpriză. Nu putem ignora semnalul privind varianta Omicron”, a declarat premierul neerlandez.

Lockdown-ul parţial din Olanda, prelungit

Vor fi, de asemenea, prelungite restricţiile sanitare actuale până la 14 ianuarie. Olanda se află de la 28 noiembrie într-un lockdown parţial. Magazinele și restaurantele, inclusiv barurile și cafenele, sunt închise între orele 17:00 și 5:00. Doar supermarketurile sunt deschise până la ora 20:00. Nu sunt permise sporturi de amatori în locurile publice în același interval de timp.

Masca este obligatorie în spațiile interioare, cu excepția cazului în care cei aflaţi înăuntru stau jos la masă. Toate persoanele cu vârste de peste 13 ani trebuie să prezinte un permis de intrare pentru coronavirus în anumite spații publice. Încălcarea oricăreia dintre măsurile impuse de autorități se sancționează cu o amendă de 95 de euro.

Austria a ieşit din lockdown-ul la nivel naţional

Austria a impus de pe 22 noiembrie un lockdown la nivel național, care a durat până pe 12 decembrie şi a inclus şi persoanele vaccinate. De duminică, însă, restaurantele, teatrele, muzeele şi hotelurile au început să se redeschidă pentru cei care au primit schema completă cu seruri anti-Covid. Restaurantele sunt încă obligate să închidă la ora 11, iar maştile FFP2 sunt obligatorii în spaţiile publice şi în magazine, dar şi în mijloacele de transport, potrivit guardian.com.

Persoanele nevaccinate rămân în lockdown, însă. Ele pot părăsi locuința doar în anumite excepții, cum ar fi muncă sau urgenţe medicale.

În Viena, restaurantele și hotelurile urmează să se redeschidă din 20 decembrie pentru toată lumea.

Starea de alertă, prelungită în Italia

Italia a prelungit starea de alertă până la 31 martie 2022. Astfel, este necesară dovada vaccinării sau a trecerii prin boală pentru a intra în baruri, restaurante, hoteluri, săli de sport, cluburi de noapte, teleschiuri și stadioane. Nu mai este acceptat accesul doar prin prezentarea unui test negativ. El va continua însă să fie acceptabil ca alternativă la dovada de vaccinare sau de recuperare post-COVID în transportul public și la locurile de muncă.

Marea Britanie a înăsprit restricţiile

Marea Britanie a impus noi restricţii din cauza răspândirii Omicron. Ele diferă însă în funcţie de fiecare ţară din Regat. În Anglia a intrat recent în planul B de urgență. Din 15 decembrie, este necesar un permis NHS COVID sau un test negativ pentru a intra în cluburi și la evenimente mari. Din 13 decembrie, oamenii sunt îndemnați să lucreze de acasă. Masca este din nou obligatorie în locuri precum magazinele și în transportul public din întreaga țară. 

În Irlanda de Nord, oamenii trebuie să prezinte pașapoarte de vaccin pentru locuri care includ cluburi de noapte, baruri și cinematografe, și există o limită de 30 de persoane din gospodării diferite care se adună într-un spațiu interior, în medii domestice. 

În Scoția, oamenii trebuie să-și furnizeze datele de contact pentru a intra în hoteluri, iar toți cei peste 18 ani trebuie să dovedească că sunt complet vaccinați pentru a intra în cluburi de noapte și în alte locații. 

În Țara Galilor, oamenii trebuie să-și arate permisul NHS COVID pentru a intra în cluburi de noapte, cinematografe, teatre, săli de concerte și multe alte evenimente.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net