Omenirea a cunoscut cel mai fierbinte aprilie din istorie. Experții avertizează: „Va fi o vară anormal de caldă”

Aprilie a marcat a 11-a lună consecutivă de căldură globală record, iar experții spun că acesta este cel mai recent semn că omenirea se află pe un teritoriu climatic neexplorat. Căldura extremă pe care o trăim în prezent va continua și trebuie să ne pregătim să îi facem față, la fel și în privința furtunilor extreme și a secetei, transmit specialiștii.

A 110-1 lună consecutivă cu record meteo

După cel mai fierbinte aprilie din istorie, urmează o vară cu noi recorduri meteo
După cel mai fierbinte aprilie din istorie, urmează o vară cu noi recorduri meteo

Aprilie 2024 a fost a 11-a lună consecutivă în care căldura planetară a crescut la valori fără precedent, prelungind o serie de 11 luni în care fiecare lună a stabilit un record de temperatură, a anunţat, miercuri, serviciul de monitorizare a schimbărilor climatice al Uniunii Europene, transmite Reuters.

Valul de căldură globală fără precedent continuă să se facă simțit în întreaga lume.

Aprilie a început cu un val de căldură în Africa de Vest, care a fost atât de intens, încât o analiză a stabilit că ar fi fost „practic imposibil” fără influența încălzirii planetare cauzate de oameni, transmite si Washington Post.

Luna s-a încheiat cu o perioadă record de căldură în Asia de Sud-Est, cu temperaturi care au crescut cu mult peste ceea ce era obișnuit și peste ce au preconizat experții.

„Este foarte înfricoșător”

În aprilie, o prognoză de la Weather Company a prezis o vară „anormal de caldă”. NOAA a publicat luna aceasta o hartă care arată unde se așteaptă ca temperaturile să crească anormal în comparație cu ceea ce este obișnuit. Totodată, combinația de căldură și ploi puține va crește riscul de secetă și incendii de vegetație în multe regiuni.

Vremea extremă va avea un impact pe scară largă asupra industriei, societății și oamenilor. Anul trecut în SUA au avut loc 25 de evenimente meteorologice extreme, cu pierderi de peste 1 miliard de dolari, care au dus la moartea a 464 de persoane.

Oamenii și-au pierdut casele, rude, au suferit probleme de sănătate mintală și fizică, scrie Washington Post.

Majoritatea specialiștilor anticipează încă un an de căldură extremă, iar despre următoarele trei luni din 2024 se spune că vor stabili noi recorduri, avertizează experții lumii.

„Dacă ne uităm la prognoza pentru următoarele trei luni, sugerează că tendința pe care o vedem în încălzirea de bază ar putea continua și, astfel, 2024 ar putea rivaliza cu 2023, cel mai fierbinte an înregistrat vreodată, ceea ce este foarte înfricoșător”, spune Chloe Brimicombe, cercetător la Universitatea din Graz.

O parte din vremea extremă pe care am experimentat-o ​​în a doua jumătate a anului trecut și pe care le vom continua în prima jumătate a acestui an este rezultatul El Niño, un eveniment climatic ciclic care face ca apele oceanice să devină neobișnuit de calde, iar precipitațiile să vină în cantități maru și cu furtuni extreme.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Planete, Pixabay (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
WhatsApp Image 2024 11 15 at 09 56 32 jpeg
tineri sex jpg
cuplu de romani, disparut în inundatii, cautati in Spania Foto ABC    Álvaro Ybarra Zavala jpg
Nicolae Ceauşescu, la Conferinţa Naţională a PCR din decembrie 1977 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 2/1977)
human structures made matters worse  jpg
mic dejun  foto   Shutterstock jpg
adelina pestritu colaj instagram jpg
Dr  Tarek Nazer 1000x600 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net