Papa Francisc a cerut încetarea războiului din Ucraina, în discursul de Crăciun

Papa Francisc a folosit mesajul de Crăciun, „Urbi et Orbi”, pentru a deplânge „vânturile înghețate ale războiului” care mătură umanitatea și a pledat cu ardoare pentru încetarea imediată a luptei din Ucraina.

Papa Francisc a cerut încetarea războiului (foto: GettyImages)
Papa Francisc a cerut încetarea războiului (foto: GettyImages)

De la balconul central al Bazilicii Sf. Petru, suveranul Pontif, în vârstă de 86 de ani, s-a rugat și pentru un armistițiu și reconciliere în Iran și Myanmar, făcând referire și la violența și conflictul din Sahelul Africii. Papa s-a plâns că, de Crăciun, „calea păcii” este blocată de forțele sociale care includ „atașamentul față de putere și bani, mândria, ipocrizia, minciuna”, conform GlobalNews. Apoi, a zăbovit, simbolic, peste ieslea în care s-a născut pruncul Isus, evocând intimitate și sărăcie.

Citește și: Papa Francis, dezvăluiri care aruncă biserica catolică în aer! Clericii se uită la filme pentru adulți 

A fluturat steaguri ucrainiene

Papa Francisc i-a îndemnat pe credincioși să-și amintească de milioanele de ucraineni care nu aveau curent electric sau încălzire duminică din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice, precum și de alte milioane care trăiesc ca refugiați în străinătate sau strămutați în țara lor de la invazia din 24 februarie ordonată de președintele rus Vladimir Putin.

Iată și: Cine are cei mai mulți urmăritori pe Twitter: Papa Francisc, Jesus Christ sau Elon Musk 

Să vedem și fețele fraților și surorilor noastre ucrainene, care se confruntă cu acest Crăciun în întuneric și frig, departe de casele lor din cauza devastărilor provocate de cele 10 luni de război”, a spus episcopul în timp ce făcea un gest față de cei din mulțime fluturând mici steaguri ucrainene.

S-a rugat și pentru America

Papa s-a rugat ca Domnul „să lumineze mințile celor care au puterea de a reduce la tăcere tunetul armelor și de a pune capăt imediat acestui război fără sens!”.

De asemenea, el s-a rugat ca sărbătorile „să inspire autoritățile politice și toți oamenii de bunăvoință din Cele Două Americi să încerce să calmeze tensiunile politice și sociale cu care se confruntă diferite țări”.

Vezi și: Moment impresionant la Colosseumul din Roma. Rugăciune pentru pace condusă de Papa Francisc 

Francisc a spus că se gândește în special la Haiti, națiunea săracă din Caraibe, unde aproape 100.000 de persoane din capitală au fugit de violențele legate de bande, potrivit unui raport recent al Agenției națiunilor Unite pentru migrație.

Este de părere că războiul din Ucraina pune popoare în pericol

„În această zi, în timp ce ne așezăm în jurul unei mese bine răspândite, să nu ne ferim privirea de la Betleem, un oraș al cărui nume înseamnă «casa pâinii», ci să ne gândim la toți cei, în special la copii, care flămânzesc în timp ce cantități uriașe de alimente zilnice se duc la risipă și se cheltuiesc resurse pe arme”, a mai adăugat Papa Francisc.

„Războiul din Ucraina a agravat și mai mult această situație, punând popoare întregi în pericol de foamete, în special în Afganistan și în țările din Cornul Africii”, a continuat.

La începutul războiului, minele maritime și o blocadă navală rusă a porturilor ucrainene au sufocat transporturile din porturile de la Marea Neagră din Ucraina, unul dintre cei mai mari producători mondiali de cereale și porumb. Un acord intermediat de Turcia și ONU a încercat să rezolve problema.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
percheziileadevarul png
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net